Tíz év alatt egymillió “zöld” munkahelyet teremtenek Spanyolországban

Spanyolország a következő tíz évben hozzávetőleg egymillió új munkahelyet teremt a megújuló energia ágazatban, és más ökológiai projektekben.

José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő csütörtökön a G20-ak szöuli csúcsán tett bejelentése szerint Madrid célja, hogy 2020-ig a teljes spanyol energiatermelés 20 százaléka megújítható energiából származzon, és ez – amellett, hogy a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátást mintegy 10 százalékkal mérsékli – több mint egymillió munkahelyet teremt.
A “zöld” ipar Spanyolországban nagy növekedési potenciállal rendelkezik, és képes a tömeges munkahelyteremtésre – véli a kormányfő. Spanyolországban még mindig a történelmi csúcs közelében, 19,3 százalékon áll a munkanélküliség, és ezen a területen gyors javulás nem is várható.

Celestino Corbacho spanyol munkaügyi miniszter nemrég azt mondta, hogy még “három vagy négy évig” is eltarthat, amíg visszatér a válság előtti szintjéhez.
Az eurózóna tagországai közül jelenleg Spanyolországban a legmagasabb az állástalanok aránya. A válság előtt, 2007 harmadik negyedévében 7,95 százalékkal történelmi mélypontra zuhant a munkanélküliség, az idei év második negyedévében azonban 4.645 millió fővel már 20,09 százalékon állt.

Ajánlott tartalom

A szlovén kormány nem hosszabbítja meg az energiatermékekre vonatkozó áfacsökkentést

A szlovén kormány nem hosszabbítja meg az energiatermékekre vonatkozó áfacsökkentést, amelyet az elmúlt fűtési szezonban fogadott el, amikor az energiatermékek piacán különösen feszült volt a helyzet - közölte kedden a pénzügyminisztérium.