Tíz év múlva lehet áttörés az elektromos autók piacán

Nagyjából tíz év múlva lehet számítani az elektromos autók tömeges elterjedésére – derül ki az Ernst and Young hétfőn ismertetett felméréséből.

A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég mintegy 300 autógyár és beszállító cég vezetőjét kérdezte meg az elektromos autókkal kapcsolatos várakozásairól. A megkérdezettek 25 százalékának az a véleménye, hogy az ilyen autók 2018-ban már egyáltalán nem fognak ritkaságszámba menni, és valódi alternatívát fognak jelenteni a hagyományos benzines és dízeljárművekkel szemben. A valódi áttörést a többség szerint 2022 hozhatja meg, miután a rendelkezésre álló technológia viszonylag rövid időn belül meghonosodhat a piacon. Az összeállítás arra is kitér, hogy a villanyautók szélesebb körül elterjedését hátráltatja, hogy az akkumulátorokkal egy feltöltéssel viszonylag rövid távot lehet csak megtenni, másrészt ezek az autók még igen drágák. Németországban egyelőre még kevés villamos kocsi fut az utakon, s a német autógyárak kissé le vannak maradva versenytársaikhoz képest. Ennek ellenére a megkérdezettek több mint 50 százalékának az a véleménye, hogy Németország piacvezető lesz e téren.

Ajánlott tartalom

Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői 

Megélt- és közösségi e-mobilitás címmel rendezett kerekasztal beszélgetést az ABB az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapja alkalmából, amelyen a szakma és a felhasználók képviselői is részt vettek.