Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában

Bámulatos tempóban csökken a napenergia egységnyi költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett.

Összehasonlításképpen: ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

Magyarán, a napenergia már most is versenyképesnek számít, hála az elmúlt évek gyorsütemű fejlesztéseinek. A napenergiát termelő fotovoltaikus elemek előállítási költsége a tömegtermelés beindulásának hála rohamtempóban zuhan. Németországban az új naperőművek már 80 százalékkal olcsóbbak, mint pár éve. A német Agora Energiewende felkérésére a Frauenhofer Institute végzett meglehetősen konzervatív számításai szerint csak a már ismert technológiák fejlődésével számolva 2025-re Dél- és Közép-Európában 4-6 centbe, vagyis mostani árfolyamon 13-19 forintba kerülhet majd egy kWh napenergia.

Ugyanennyi energiát a Pakson épülő két új reaktorblokk a legoptimistább, a tervezett beruházási költségekkel, finanszírozási feltételekkel és az erőmű 60 éves garantált üzemidejében 92 százalékos teljesítménykihasználásával számoló számítások szerint önköltségi áron 17 forintért termelhet majd.

Vagyis már az új paksi erőmű üzembehelyezésekor annyiért fog áramot termelni, mint amennyiért a naperőművek termelhetnének, de míg a paksi áram ára hatvan éven át ugyanannyi maradna, a napenergia előállítási költsége az Agora tanulmánya szerint 2050-re, a paksi erőmű tervezett üzemidejének felére már kWh-ként 2-4 centre, 7-13 forintra csökkenhet.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.