Tíz GW az örmény szélpotenciál

Örményország legalább 10 GW-nyi szélenergia-potenciállal rendelkezik.

Mint arról Haik Hacsatrján, a Clean Energy szervezet helyettes vezetője újságírók előtt beszámolt, egy erről szóló tanulmány megállapította: az ország szélkapacitása tízszerese annak az energiának, amelyet a jelenleg működő atomerőművei termelnek. Hacsatrján hozzátette, hogy a legnagyobb hatékonyságot akkor tudnák elérni, ha az új létesítményeket a hegyekbe telepítenék, annak ellenére, hogy, miként ő maga is elismerte, nehéz e területeket megközelíteni, és ez működtetésüket, karbantartásukat is nehezíti.

Örményországban jelenleg csupán egy szélpark működik, Puskin Passzban, Lori körzetében. Egy megújuló energia-szakértő szerint egy új szélpark felépítése meglehetősen költséges lenne: ha a legújabb technológiákat importálnák Európából, akkor elérheti a 1,5 millió dollárt is megawattonként, ellenben ha régi turbinákat hoznának be, akkor a költségek 3-400 ezer dollárral csökkennének.

Hacsatrján mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy a nagy szélparkok súlyos környezeti károkat okozhatnak, mert a hegyes vidékeken a szélkerekek 2 Hz feletti infrahangokat produkálhatnak. Éppen ez az oka annak, hogy például az Egyesült Államokban a nagy szélturbinákat csak nagy kiterjedésű síkságokon állítják fel, ez azonban az örményországi domborzati adottságok miatt lehetetlen, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.