Tíz másodperc alatt újratölthető elektromos buszt mutattak be Kínában

A világ leggyorsabban feltölthető akkumulátorával felszerelt buszt mutattak be csütörtökön Kelet-Kínában, ahonnan a járművet európai exportra is szánják.

A buszokat a szupergyors vonatokat gyártó kínai China Southern Locomotive & Rolling Stock Industry Corporation (CSR) vállalat egy leányágazata, a Zhuzhou Electric Locomotive jegyzi. A járművek akkumulátora minden bel- és külföldi versenytársánál gyorsabban, mindössze átlagosan tíz másodperc alatt töltődik újra, egy-egy töltés legalább öt kilométer megtételét teszi lehetővé – ismertette a cég a buszok sajátosságait.

A  töltés így akár az utasok felszállásának ideje alatt megoldható – így a vállalat. Az elektromos közlekedési eszközök emellett hagyományos társaiknál 30-50 százalékkal kevesebb energiát is fogyasztanak, forgalomból való kivonásuk után csaknem teljes egészében újrahasznosíthatók.

A buszok élettartama 12 év, még szélsőséges időjárási körülmények között is – hangzott el a csütörtöki bemutatón. A járművek iránt komoly kereslet mutatkozik Kínában, a cég rögtön a bemutatót követően csaknem másfélezer megrendelést kapott. A CSR ugyanakkor külföldre is exportálná a gyorstöltésű elektromos buszt, a vállalat szerint kiváló célpiac lehet például Közép- és Kelet-Európa, ahol az a több évtizede használatban lévő járműparkok cseréjénél lehetne alternatív megoldás.

Ajánlott tartalom

Napenergiával működő elektromos kamiontöltő érkezik Kaliforniába

Az 1 MW-os, napenergiával működő töltők 514 kilométerre (320 mérföldre) elegendő töltést biztosítanak a 8-as osztályba tartozó, 80 000 fontos kamionok számára 30 perc alatt.

Nincs hozzászólás

 1. És egy ilyen körülbelül mennyibe kerül?

 2. helyzetienergia

  Talán még sem lesz igaz “Tíz másodperc alatt újratölthető az az akkumulátor!!” amelyek a buszokban vannak!! A töltőállomáson áramszünet van!!A busz akkumulátora lemerül már négy kilométer után!!

  A jövőnk érdekében már a valóban új energia szolgáltatásra kéne, kell, hogy áttérjünk, ez is cél legyen a politikusok számára , szerintem!
  Csak politikai elhatározás kérdése, hogy az unokáinknak már ne a Paks-2 veszélyes atomhulladékának építsünk lerakóhelyet!!!Amikor már a technikai lehetőségek adottak!!
  Mert Nikola Tesla megmondta :
  ” Elérkezik majd az idő, amikor nem kell (nagyfrekvenciás váltóáram segítségével )
  továbbítani az energiát. Abszolút, nem lesz szükség az energia szállítására. Gépeinket néhány generáció múlva olyan energia fogja hajtani, amely az univerzum minden pontjában rendelkezésre áll. …”
  Már nem is kell az univerzumra támaszkodnunk!
  Mert “A tervezett gépeimet olyan energia hajtja, amely a Földbolygó minden pontjában rendelkezésre áll! “

 3. hol vannak ezek a gépek?

 4. Persze! A visszaútra. A parton lefelé. Vagy a busz felmutatása tartott 10 másodpercig?