Tíz spanyol golfpálya lyukait tömték be a vízpazarlás ellen tiltakozó klímaaktivisták

Tíz spanyolországi golfpálya lyukait tömték be a vízpazarlás ellen tiltakozó klímaaktivisták a hétvégén – írta a The Guardian online kiadása hétfőn.

Az Extinction Rebellion elnevezésű klímavédő csoport vasárnap éjszaka Barcelona, Madrid, Valencia, valamint Navarra és Ibiza golfpályáin töltötte meg a lyukakat cementtel vagy ültettek a lyukakba növényeket. Az akcióról videót tettek közzé az interneten. Mint közleményükben fogalmaztak: megengedhetetlen, hogy ez az elitista szabadidős tevékenység folytatódjon. “Spanyolország kiszárad, a vidék milliós veszteségeket szenved a vízhiány miatt, s mindezt egy olyan szórakozás miatt, amelyet a lakosság alig 0,6 százaléka űz” – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a gazdagok “alapvető erőforrásokat felemésztő szórakozása olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak”.

“Spanyolországban naponta 437 golfpályát öntöznek” – emelte ki a klímavédelmi csoport. A golfpályák több vizet fogyasztanak, mint Madrid és Barcelona lakossága együttvéve. Spanyolországban az idei volt a legmelegebb és legszárazabb tavasz, mióta a rendszeres meteorológiai mérések elkezdődtek. Június elején az ország 60 százalékában riadókészültség volt érvényben az aszály és a rekordmagas, 44 Celsius-fokos meleggel járó hőhullám miatt.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.