Tíz százalék fölött a megújuló energia aránya Németországban

Németországban meghaladta a tíz százalékot a megújuló források aránya az energiafogyasztásban.

A berlini környezetvédelmi minisztérium hétvégén megjelent kiadványa szerint 2009-ben 10,4 százalék volt a megújuló források aránya, ami a két és félszerese a 2000-ben mért aránynak, és 1,1 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi 9,3 százalékot.
Az áramfogyasztásban a legnagyobb, 16 százalék a megújuló források részaránya, ami messze felülmúlja a kormány várakozásait. A korábbi célkitűzés az volt, hogy 2010-re a 12,5 százalékot érje el a megújuló források aránya az áramfogyasztásban, ez azonban már 2007-ben teljesült.
A közlekedésben és a fűtésben is gyorsan nő a környezetbarát energiaforrások részesedése, így az üvegházhatást fokozó káros gázokból – szén-dioxidban számolva – 108 millió tonnával kevesebb került a légkörbe.
A területen tavaly 20 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat. Az ágazat bevétele 36 milliárd euró volt, a foglalkoztatottak száma pedig meghaladta a 300 ezret.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.