Tizenkét magyar kiállító a montenegrói nemzetközi környezetvédelmi vásáron

Tizenkét magyar vállalat képviselteti magát a montenegrói Budvában szerdán megnyílt XVII. nemzetközi környezetvédelmi vásáron.

A magyar cégek – csomagolástechnikával, hulladékgazdálkodással, napenergia-hasznosítással foglalkozó, valamint az energiahatékonyság növelését elősegítő termékeket gyártó és forgalmazó vállalatok – megjelenését a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) állami befektetési és kereskedelemfejlesztési hivatala segítette – közölte Bakó Tamás regionális külgazdasági szakdiplomata az MTI-vel. A magyar-montenegrói gazdasági kapcsolatokban jócskán akadnak ki nem használt lehetőségek – mondta el Császár Tibor podgoricai magyar nagykövet a vásár keretében megrendezett magyar-montenegrói környezetvédelmi fórumon. Kifejtette: az együttműködés továbbfejlesztésének lehetséges területe, hogy magyar cégek aktív szerepet játsszanak Montenegróban például a hulladékfeldolgozás vagy a víztisztítás területén. Magyar vállalkozások évek óta részt vesznek a budvai nemzetközi vásárokon; a környezetvédelmi kiállításon idén harmadszor jelentek meg.

 

Montenegróban Magyarország a legjelentősebb külföldi működőtőke-befektető: az OTP Bank 2006 óta a Montenegróban piacvezető Crnogorska Komercijalna Banka tulajdonosa, a Magyar Telekom egy évvel korábban szerzett többségi részesedést a Telekom Montenegróban, a Hunguest Hotels pedig 2009-ben nyitott négycsillagos szállodát a horvát határhoz közeli tengerparti üdülőhelyen, Herceg Noviban. A magyar kormány emellett igyekszik ösztönözni a magyar kis- és közepes vállalatok megjelenését az országban.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.