Nagykanizsa egyes részein, valamint 14 környező településen összesen több mint 12 milliárd forintos beruházással épül szennyvízcsatorna-hálózat és korszerűsítik a város szennyvíztisztító telepét is; az uniós projekt szerződését csütörtökön írták alá a dél-zalai városban - tájékoztatta az MTI-t a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Tizenkét milliárdos szennyvízberuházás indul Nagykanizsa térségében

Nagykanizsa egyes részein, valamint 14 környező településen összesen több mint 12 milliárd forintos beruházással épül szennyvízcsatorna-hálózat és korszerűsítik a város szennyvíztisztító telepét is; az uniós projekt szerződését csütörtökön írták alá a dél-zalai városban – tájékoztatta az MTI-t a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Az európai uniós nagyprojektként megvalósuló beruházás mintegy 65 ezer ember életminőségét javítja, csökken a talaj és a felszín alatti vizek szennyezése, valamint javul a tisztított szennyvizet befogadó Dencsár-árok és Principális-csatorna vízminősége is.

A tervek szerint a kivitelezés augusztusban kezdődik és 2012 tavaszán fejeződik be, amelynek során összesen mintegy 42 kilométer bekötővezeték, 80 kilométer nyomóvezeték, 78 kilométer gravitációs csatorna és 51 darab átemelő épül, továbbá Nagykanizsán felújítanak 5,5 kilométer bekötővezetéket és gravitációs csatornát, valamint 3 átemelőt. Az új bekötések eredményeképpen több mint tízezer lakos számára lesz biztosított a megfelelő szennyvízelvezetés.

Az uniós támogatású fejlesztés tervezett költsége 12,6 milliárd forint, amelynek 85 százalékát, 10,7 milliárd forintot a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Ebből 9,1 milliárd forint uniós forrás, 1,6 milliárd forint pedig a hazai költségvetés társfinanszírozása.

Az agglomerációhoz tartozó 14 település, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Liszó, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Surd, Szepetnek és Zalaszentbalázs területén új szennyvízcsatorna-rendszer épül, a keletkező szennyvizet a nagykanizsai szennyvíztisztító telepre vezetik.

Az 1980-ban épült nagykanizsai tisztító felújításával átalakítják a mechanikai tisztítás műtárgyait és kiépítik a teljes tápanyag-eltávolítást biztosító biológiai tisztítási rendszert, továbbá szippantott szennyvíz kezeléséhez új fogadóállomást létesítenek. A telep iszapkezelési eljárását is korszerűsítik, így csökken a szaghatás, a keletkező biogázt pedig a telep energiaellátásának részleges biztosítására hasznosítják majd.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.