Tizennyolc ezren a Stonehenge-nél

Tizennyolc ezren várták keddre virradóan a leghosszabb nappal hajnalát a Stonehenge-nél, Nagy-Britannia ősi kőkörénél, ám nem sokat láttak belőle, mert zuhogott az eső.

A tömeg az idén jobban viselkedett, mint tavaly, akkor ugyanis a rendőrség 34 embert vett őrizetbe kisebb rendbontás okán, most viszont csak húszat. A résztvevők között sok volt az úgynevezett újpogány, a magát kelta papnak, druidának valló, továbbá napimádó –  a legtöbben azonban egyszerű kíváncsiskodók voltak.  Tavalyelőtt kétszer annyian mentek el a leghosszabb nappal hajnalát megünnepelni, mint az idén: több mint 36 ezren voltak.  A Stonehenge eredete és rendeltetése mindmáig rejtély, a legvalószínűbb, hogy hatalmas naptár. Három szakaszban épült, a “legújabb” része is elég ősi: 3600 esztendős, a legrégebbik pedig ötezer éves. A kőkörkompozíció Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb látványossága, évente 850 ezren keresik fel.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.