Tizenöt energiaprojekt támogatását hirdette ki a Bizottság

A gazdaságélénkítő program keretében az Európai Bizottság szerdán 1,5 milliárd eurót ítélt oda 15 energiaipari projektnek: 1 milliárd euróval hat széndioxid-leválasztási és -tárolási (CCS) technológiát megvalósító beruházást támogat, további 565 millió euróval pedig kilenc olyan kezdeményezést, amely a tengeri szélenergia hasznosítását célozza.

A rendszerösszekötő vezetékek létesítésére érkezett pályázatokról januárban hirdet eredményt a Bizottság.
Andris Piebalgs energiaügyi biztos a beruházási programok brüsszeli bemutatása során elmondta: a tizenöt projekt számára odaítélt támogatás az első lépést jelenti annak a négymilliárd eurónak az elköltésében, amelyet az EU 2009 májusában az európai gazdaság élénkítése érdekében az energiaágazat számára elkülönített.
A májusi megállapodás a CCS-technológia, a tengeri szélenergia, valamint a földgáz- és a villamosenergia-ipari infrastruktúra-fejlesztésekre fókuszál (az utóbbi kategóriában kiemelt szerepet kapott az elszigetelt energiahálózatoknak az európai rendszerekkel történő összekötése). Az infrastruktúra-fejlesztési projektek elbírálása még tart, a végső döntés legkésőbb 2010 januárjára várható. Az itt szereplő fejlesztések – többek között a magyar és a román gázrendszert összekötő vezeték – kapják majd a teljes támogatási keret 60 százalékát, azaz összesen 2,3 milliárd eurót.
„A most jóváhagyott beruházások olyan, környezetileg fenntartható technológiák széles körű alkalmazását hivatottak megalapozni, amelyek segítségével hatékonyabban felvehetjük a küzdelmet az éghajlatváltozás ellen” – közölte Piebalgs. Hozzátette: a döntés erősíti az EU tárgyalási pozícióját a koppenhágai klímakonferencián, ahol jelenleg több mint 190 ország képviselői dolgoznak azon, hogy legyen folytatása a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezménynek.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.