Tizenöt tonna hulladékot gyűjtöttek össze önkéntesek az elmúlt napokban a közvetlenül a Tisza-tónál és környékén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium országos környezeti kárelhárítási programja keretében.

Tizenöt tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tónál

Tizenöt tonna hulladékot gyűjtöttek össze önkéntesek az elmúlt napokban a közvetlenül a Tisza-tónál és környékén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium országos környezeti kárelhárítási programja keretében.

Fejes Lőrinc, a területi környezetvédelmi vízügyi igazgatóság kiskörei szakaszmérnökségének vezetője hétfőn az MTI-vel közölte: a tisztítási akciót áprilisban folytatják.

A szakember tájékoztatása szerint a tavalyi év végétől a tiszai árhullámok jelentős mennyiségű műanyag flakont, zacskót, üveget, fémtárgyat, valamint könnyűfémből készült szórópalackot sodortak a Tisza-tóhoz. A kommunális szemét elsősorban a tározó belső védett területein, egyebek között Abádszalók, Tiszaderzs és Tiszafüred körzetében, valamint a part mentén, a biológiai védősávként szolgáló növényzet között halmozódott fel.

A környezeti kármentesítést a helyi horgászegyesületek tagjai, diákok és vízügyesek végezték önkéntes alapon. A 15 tonnányi, műanyag zsákokba rakott hulladékot a Remondis Tisza Hulladékgazdálkodási Kft. tiszafüredi lerakójába szállították.

A Tisza-tó szemétmentesítése a nyári idegenforgalmi szezonra készülve áprilisban folytatódik, a munkához akkor elsősorban diákokat hívnak majd segítségül. A két hulladékgyűjtési akció költségeire a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 4 millió forintot biztosított.

Ajánlott tartalom

A Tisza forrásától a torkolatig térképezte fel a folyó hulladékszennyezettségét a PET Kupa

A Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) támogatásával, a Tiszta víz, boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység.