Tízezer ember él sugárszennyezett területen

Oroszországban a Majak területén lévő Tecsa folyó a mai napig radioaktív anyaggal szennyezett. A világon ez a legszennyezettebb régió, melyen a nukleáris hulladéklerakó működik, ahová Mező János Bálint, a Greenpeace Klíma és Energia-kampányfelelőse elmondása szerint 2003-ban a Paksi Atomerőmű sérült, kiégett fűtőelemeit is elszállították.

A Majaki komplexumot 1945-ben hozták létre, nukleáris fűtőanyag termelését és újrafeldolgozását végző üzem Oroszország Cseljabinszki területén. 1949 és 1956 között hatalmas adag erősen radioaktív víz került a Tecsába. 1957-ben felrobbant egy nagy aktivitású nukleáris hulladéktartály, ami a nemzetközi skálán 6-os fokozatú balesetnek felelt meg. A Csernobilban történt robbanás mértékét ugyanezen a skálán 7-esnek értékelték. 1967-ben egy szokatlan szélvihar radioaktív port söpört ki a kiszáradt Karacsáj-tó medréből, ami beborította az egész környéket, és hatása a mai napig tart. Egyesek úgy tartják, hogy a Roszatom szándékosan minden információt és bizonyítékot eltüntet. A 90-es évekig a környéken élő embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy a világ legnagyobb mértékben sugárfertőzött területén élnek..

A daganatos megbetegedések száma viszont ijesztő méreteket öltött, és talán még elszomorítóbb, hogy az állam felé a megbetegedett embereknek kell bizonyítaniuk azt, hogy betegségük a sugárzás miatt alakult ki. Nagy András, a NOL.hu újságírója és Mező János Bálint egy kis csoporttal ellátogattak Majak területére, hogy egy dokumentumfilmben bemutassák a sokkoló tényeket: műszereikkel a sugárzás emberi egészségre veszélyes mértékét egyértelműen kimutatták, valamint helyi lakosokkal és szakértőkkel beszélgettek. Filmjükben döbbenetes látni, hogy 2014-ben elképzelhető az, hogy emberek élnek sugárszennyezett területen. Míg Csernobilban evakuálták a régiót, addig itt azzal szembesül az ember, hogy a Tecsa folyó melletti várost csupán 1 kilométerrel költöztették arrébb. A filmjükben szereplő egyik daganatos férfi, és szintén beteg felesége havonta 20 eurónak megfelelő támogatást kapnak az államtól mintegy kárpótlásért.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.