Tízezer gyertyával készülnek demonstrálni a székelyföldi erdőkért

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és ifjúsági partnerszervezete, a Minta kedden este tízezer gyertya meggyújtásával kíván tiltakozni a háromszéki Rétyre tervezett osztrák fafeldolgozó üzem ellen.

Az EMNP hétfői közleménye szerint a párt felhívására 13 székelyföldi és egy partiumi településen gyújtanak gyertyát a székelyföldi erdők védelmében. A szervezők elképzelése szerint a demonstráció résztvevői a gyertyákból a Székelyföldi erdőkért feliratot fogják kirakni. Így kívánják felhívni a figyelmet a felelőtlen erdőirtás veszélyeire. Az akcióval az értékeik megvédésére kívánják biztatni a székelyföldieket. “Ne engedjük, hogy megfosszanak természeti erőforrásainktól, amelyeknek évszázadokig kellene még biztosítaniuk gyermekeinknek az élethez szükséges feltételeket” – áll a Nemes Előd sepsiszentgyörgyi EMNP-elnök által jegyzett hétfői közleményben.

A megmozdulással az EMNP a Kovászna megyei Rétyre tervezett fafeldolgozó nagyüzem létesítése ellen tiltakozik.
Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa március 28-án jelentette be Sepsiszentgyörgyön, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít Réty községben, amely 650 alkalmazottal 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.
A beruházás ellen tiltakozott korábban a 150 székelyföldi fafeldolgozó céget tömörítő Arbor szövetség, amely úgy vélte, az évi 800 ezer köbméter fa elvonása és fűrészáruként való kivitele 13300 munkahely megszűnését eredményezi a késztermékeket gyártó romániai faipari vállalkozásoknál.

A rétyi beruházás a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait is megosztja. Míg az osztrák beruházó Olosz Gergely Kovászna megyei szenátornak mondott köszönetet a cég székelyföldi megtelepedéséért, Korodi Attila Hargita megyei képviselő, volt környezetvédelmi miniszter kijelentette, három éve dolgozik azon, hogy a Holzindustrie Schweighofer ne tudjon gyárat nyitni Székelyföldön.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.