Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget – mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.

Az államfő Kertész Balázs környezetmérnökkel, a környezetvédelmi szervezet alapítójával az illegális hulladéklerakás problémájáról beszélgetett. Áder János elmondta, az alapítvány a hulladékvadász-kampányának és -applikációjának az a célja, hogy az illegális hulladéklerakókat feltérképezzék és azokat felszámolják. Kertész Balázs elmondta, a hulladékvadász-alkalmazásnak köszönhetően bárki tehet a mobiltelefonjáról bejelentést illegális “szemétkupacról”. Az alapítvány a bejelentést ellenőrzi, majd azt továbbítják az illetékes hatósághoz, amely ennek alapján megkezdi eljárását. A hulladéktörvény értelmében mindig az adott terület tulajdonosa felel az otthagyott hulladékokért, a hatóság őt kötelezi majd az eltakarításukra – közölte Kertész Balázs. Közölte, “a senki földjén” lévő hulladékok esetében az alapítvány “közbe tud lépni”, és a hulladékvadász-felületen akár közösségi finanszírozás igénybevételére is van lehetőség a probléma megoldásához. Ilyenkor civilek oldják meg a problémát. Áder János a probléma megoldásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfontosabb a megelőzés, és ehhez – mint mondta – szemléletváltozás, kamerák telepítése, valamint az illegális tevékenységet folytatók “példás” büntetése szükséges.

Kertész Balázs szólt arról is: környezetszennyező hulladékról kaptak már bejelentést Londonból is, és sok megkeresés érkezett Erdélyből és a Felvidékről. Eddig minden esetben megkeresték a helyi hatóságokat – közölte. A műsorban elhangzott az is, hogy az alapítvány az eldobott cigarettacsikkek miatt is indított kampányt. Ennek egyik eredménye, hogy Magyarországon már létezik “cigicsikkmentes település” – mondta Kertész Balázs. Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy egy eldobott cigarettacsikk a természetes vizekben hihetetlen szennyezést idézhet elő. Akár több mint ezer liter vizet is elszennyezhet egy eldobott cigarettacsikk – mutatott rá az államfő.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.