Tízezreknek juthat ingyenes napelemes rendszer a nyáron

A jelenleg is elérhető otthonteremtési támogatás mellett, a nyáron egy újabb csomag érkezik a családok részére, amelyből a napelemes rendszereket telepíthetnek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hivatalosan márciusban jelentette be, hogy nyáron egy olyan programot indítanak el, amelyben 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett háztartás juthat várhatóan vissza nem térítendő támogatáshoz. 70 ezer háztartás ily módon napelemet telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerrel összekapcsolva juthat támogatáshoz. Steiner Attila, az ITM államtitkára a XI. Szolár Konferencián újabb részleteket ismertetett a csomaggal kapcsolatban. Mint mondta, a 750 milliárd uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni, az átfogó program keretében pedig támogatni fogják a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek kiépítését is. A nyáron induló pályázat kerete előreláthatóan a 100 milliárd forintot is meg fogja haladni. A csomagban nagyságrendileg 80 ezer háztartás juthat majd tetőszerkezetre telepíthető, a saját fogyasztást támogató napelemhez, illetve korszerű, energiahatékony elektromos fűtési rendszerhez.

Steiner Attila szerint a kormány kiemelt céljai között szerepel, hogy Magyarországon a napelemek kapacitása 2030-ra elérje a 6000 megawattot, emellett az elektromos közlekedés támogatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Hazánkban egyébként több olyan program is fut jelenleg, amelyekkel akár napelemeket is beszerezhet a lakosság. Az egyik ilyen a január óta elérhető otthontámogatási program, amelyben a kül- és beltéri munkák után legfeljebb 3 millió forintnyi, az anyag- és munkadíj után 50-50 százalékban megosztott támogatás igényelhetnek vissza a családok.

Ajánlott tartalom

Iskolák és hivatalok tetején is zöldáramot termel Bécs

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.