Tízmilliárd dollárt költött a BP az olajkatasztrófa elhárítására

Megközelítette a 10 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége: a BP brit energetikai konszern a Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására összesen 9,5 milliárd dollárt fordított.

Öt hónappal az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó robbanás után még mindig 25 ezren vesznek részt a kárelhárítási munkálatokban több mint 2.500 vízi és több tucat légi járművel. A tengervízbe jutott olaj háromnegyede már eloszlott, vagy lebomlott.
A közlemény szerint július 21. óta egy csepp olajos folyadékot sem gyűjtöttek be a tenger felszínéről.
A 10 milliárd dollárt közelítő összegben a szivárgás megállításának és a megsérült olajkút elfojtásának költsége, a szennyezés felszámolásával összefüggő kiadások, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítési kifizetések vannak benne.

A BP az amerikai kormányzat nyomására egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot állított fel. Augusztus 23-tól ebből az alapból teljesítik a kifizetéseket. Mostanáig több mint 68 ezer kártérítési követelés érkezett az alaphoz, ebből több mint 19 ezret elégítettek ki, 240 millió dollár értékben. Az pénzalap megnyitása előtt a BP 127 ezer kártérítési kifizetést teljesített, összesen 399 millió dollár értékben – áll a társaság houstoni keltezésű, helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményében.
A 11 halálos áldozattal járó áprilisi robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. A szivárgást július közepén sikerült megállítani, a sérült kutat pedig vasárnap, szeptember 19-én zárták le véglegesen. A BP – egykori nevén British Petroleum – világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár,
nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.
A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a baleset miatt azonban az idei második negyedévet veszteséggel zárta. Az adózás utáni eredmény mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.