Több egészségtelen ételt fogyasztanak az álmos fiatalok

Több zsíros ételt és édességet fogyasztanak a fiatalok, ha nem alszanak eleget – állapították meg amerikai kutatók.

A 16 és 19 év közötti amerikai fiatalok vizsgálatával tartott kutatásból kiderült, hogy az alváshiánnyal nőtt a zsírosabb ételek, az édességek, a rágcsálnivalók, vagyis az egészségtelen ételek fogyasztása. Ezzel együtt nő az elhízás, hosszabb távon pedig a szív- és vérkeringési zavarok kialakulásának kockázata is – figyelmeztetnek a szakemberek.
Különösen érintettek azok a fiatalok, akik egy hét alatt átlagosan kevesebb mint nyolc órát alszanak éjszakánként – olvasható a kutatóknak a Sleep című szaklapban szerdán megjelent tanulmányában.
A szakembereket is meglepte az a tény, hogy elsősorban a lányok étkezési szokásai változnak meg, ha iskolai feladataik vagy egy televíziós műsor megnézése miatt tovább maradnak fent este. Ennek feltehetően az lehet az oka, hogy a serdülő lányok hajlamosabbak az “érzelmi alapú” táplálkozásra, mint a fiúk.
A statisztikák szerint a kissé rövid éjszakák a 240 résztvevőnél 2,2 százalékos kalórianövekedést idéznek elő. Ez az arány, bár nem hangzik túl soknak, hosszú távon zsírpárnácskák kialakulásához vezet.

Ajánlott tartalom

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.