Több ezer ember a Föld Napja rendezvényen

Egész napos családi rendezvénysorozattal hívta fel a figyelmet a Föld Napjára a Vidékfejlesztési Minisztérium szombaton, a budapesti Kossuth téren.

A rendezvényen hatezren vettek részt, a látogatóknak nem szegte kedvét az sem, hogy reggel szemerkélt az eső, és egész nap meglehetősen hűvös volt az idő. A kiállító nemzeti parkok által szervezett játékon kétezer gyerek ismerkedett meg közelebbről Magyarország természeti kincseivel. Hatezer ember volt szombaton a Kossuth téren a Föld Napja tiszteletére szervezett családi napon; a nemzeti parkok Föld Napja játékában kétezer gyerek vett részt. A bejáratoknál kapható térképes menetlevél segítségével tizenkét pecsétet kellett megszerezniük a játékosoknak: ezeket a nemzeti parkok pavilonjainál, az FKF Zrt. „Ökojátszóházában”, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség „Szelektív kuckójában” és az alkotósátrakban kaphattak meg az általános és középiskolás diákok a feladatok elvégzése után. Egyebek mellett balatoni halakat kellett felismerniük, illatminták alapján kellett gyógynövényeket azonosítaniuk. Az érdekes feladatok új ismeretekkel szolgáltak a gyerekeknek – és sokszor szüleiknek is.

palántázó kislány

„Nagy dolognak tartom, hogy ilyen sokan próbálkoztak. A játék közelebb hozta az embereket természeti értékeinkhez. Biztos vagyok benne, hogy azok, akik eljöttek, sok új információval gazdagodtak, és talán máshogy fognak hozzáállni akár egy olyan rutinszerű mozdulathoz, mint amilyen egy tejesdoboz kidobása. Ha megáll a kéz a levegőben, és nyit egy új zsákot a papírszemétnek, vagy az üveges termék után nyúl a pillepalackos helyett a boltban, akkor elmondhatjuk: sikeresen hívtuk föl a figyelmet a környezetvédelemre” – nyilatkozta az esemény zárása után Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. Az államtitkár külön kiemelte, hogy a közszolgáltatók is kitettek magukért a rendezvényen. A kukásautó és a locsolókocsi megmászása, a kisvonatozás vagy éppen az Opel Magyarország asztali autóversenye persze leginkább a gyerekeknek volt nagy kaland, de a Vízművek, a MÁV, az ELMŰ kifejezetten színvonalas környezetvédelmi oktatást nyújtott a látogatóknak. Ugyancsak nagy siker volt a palántázó sátor, ahol bárki elsajátíthatta a növények kiültetésének tudományát, és vihetett is magával néhány fiatal növényt, hogy elültesse és otthon gyönyörködjék benne.

Ajánlott tartalom

Javaslataink a biológiai sokféleség védelmére és az éghajlati válság elhárítására

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat.