A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. váltja a francia tulajdonú Pécsi Vízművet Sásdon.

Több ezer ember ivóvízellátása lesz biztonságosabb Baranyában

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. váltja a francia tulajdonú Pécsi Vízművet Sásdon.

Több mint 3000 ember számára lesz biztonságosabb az ivóvíz szolgáltatás április 27-től. A sásdi önkormányzat – megelégelve, hogy a francia tulajdonú Pécsi Vízmű Zrt. 37 millió forintos tartozása mellett nem tudta teljesíteni szerződéses kötelezettségeit sem – az ország elsőszámú víziközmű szolgáltatóját, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t (DRV Zrt.) bízta meg a település ivóvíz- és csatorna rendszerének üzemeltetésével. A döntést rendkívüli ülésen, egyhangú szavazással hozta meg a sásdi önkormányzat képviselőtestülete.  Jobb minőségű, egészségesebb ivóvíz, megfelelő karbantartás, biztonságos szolgáltatás – ezt garantálja 2011. április 27-től a DRV Zrt. a baranyai megyei Sásd községben élők számára, miután az önkormányzat a siófoki székhelyű vízművet bízta meg 15 évre az ivóvíz- és csatorna szolgáltatás ellátásával.

 
A Dunántúl hat megyéjében szolgáltató – több mint 700 ezer ember ellátásáról gondoskodó – társaság a januárban meghirdetett önkormányzati partnerség és a felelős vízgazdálkodás jegyében Sásd önkormányzatával is megállapodott arról, hogy az vízmű által fizetendő eszközhasználati díjat a település fejlesztésekre és a rendszer karbantartására fogja felhasználni. A sásdi önkormányzat azok után döntött a szolgáltató váltás mellett, hogy április 21-én azonnali hatállyal felmondott a francia Suez tulajdonába tartozó Pécsi Vízmű Zrt.-nek, mivel a cég – amellett, hogy tetemes, mintegy 37 millió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzat felé – alapvető szerződéses kötelezettségeit sem teljesítette. A Pécsi Vízmű ezzel veszélyeztette az egészséges ivóvíz szolgáltatás biztonságát, és ezen keresztül az önkormányzat kötelező közfeladatának ellátását is. A DRV Zrt.-vel kötött üzemeltetési szerződés – amellett, hogy garantálja a szolgáltatás biztonságát – a közösségi vagyon védelmét előtérbe helyező és a víziközmű szolgáltatás szétaprózódását megszüntetni kívánó kormányzati szándékkal is összhangban áll.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.