Több millió ember ivóvízellátását befolyásolja a sós apály Sanghajban

Három hete tart az úgynevezett “sós apály” Sanghajban, mely a kelet-kínai metropoliszban több mint kétmillió lakos ivóvízellátását befolyásolja – adta hírül a város tájékoztatási irodája hétfőn.

A “sós apály” a hosszabb apály következtében a friss tengervíz elmaradása okozta ivóvízszűkét eredményező természeti jelenség, mely jellemzően október és március közt jelentkezik. Sanghajban az apály a városi vízügyi iroda szerint  huszonkét napja tart, ami a leghosszabb ilyen időszak a kelet-kínai metropolisz történetében. A város ivóvízellátását több forrásból fedezi, ezek közül az egyik legjelentősebb a Kelet-Kínai-tengerbe torkolló Jangce-folyó. Az apály miatt az elmúlt hetekben ugyanakkor a Jangce nem töltődött friss tengervízzel, s ez a helyzet három városi kerület és összesen kétmillió ember ivóvíz-ellátásának biztonságára jelent kockázatot.

Az érintett víztározókban felügyelemlett víz sótartalma a normális érték sokszorosa. Azokat a hatóságok már lezárták, a készleteket átmenetileg más tározókból pótolják. A helyzet kezelésére a hét végén friss vizet engedtek a Jangce-folyóba, annak hatása ugyanakkor csak minimális, a természetes folyamatokétól jelentősen elmarad. A vízhelyzet továbbra is a hatóságok figyelmének középpontjában áll, a sós apály ugyanis várhatóan március elejéig fennmarad majd – jelentette a tájékoztatási iroda.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.