Több mint 150-en álltak már állatvédőrnek

Megtartották az első állatvédelmi toborzót a hétvégén Ráckevén, ahol több mint 150-en álltak állatvédőrnek – tájékoztatta Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman, a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa az MTI-t kedden.

Az eseményt a Magyar Állatvédőrség Egyesület (M.Á.V.E.) szervezte, amelyet 10 személy alapított, alapítók között van a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Cerberos Állatvédő Egyesület.

Az állatvédőrök minden olyan állatfaj egyedén segíteni próbálnak, amelyek az emberi tevékenységnek vagy mulasztásnak köszönhetően szenvedtek – pszichikai vagy fizikai – sérülést, függetlenül attól, hogy az állat gerinces vagy gerinctelen.

A védőrség szervezői hangsúlyozták: a megkínzott állat lefoglalása a rendőrség dolga. Az elkobzást – vagyis a tulajdonosváltozást – a büntetőeljárásban a bíróság, a közigazgatási eljárásban pedig az állatvédelmi hatóság, azaz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hatósági állatorvosa vagy a jegyző rendeli el.

Így az állatvédőr egyik legfontosabb feladata az, hogy kapcsolatban álljon olyan menhellyel, amely be tud fogadni elkobzott állatot. De nem viselkedhet sértő módon azokkal, akik erkölcsileg vagy jogilag nem készültek fel még a bennünket körülvevő élővilág tiszteletére – hívják fel a figyelmet a védőrség szervezői.

Ezért az állatvédőrség elsődleges célja – hasonló módon a hatóságok bűnmegelőzési feladataihoz – a tájékoztató figyelmeztetés. Ennek legjobb módja a szakemberek szerint az oktatás, a rendszeres állatvédelmi előadások szervezése minden korosztály számára.

A Magyar Állatvédőrség Egyesület mindenkivel, aki állatvédőr kíván lenni 2010. október 5-től köti meg az állatvédőr koordinációs megállapodást. Amennyiben már valaki tagja állatvédelmi szervezetnek, akkor ez a szervezet lesz a M.Á.V.E. szerződéskötő partnere.

A M.Á.V.E. magánszeméllyel is köt szerződést, de ehhez szükséges a nagykorúság és a büntetlen előélet, továbbá a megfelelő motiváció is.

A védőrség mostani megalapításának az adott lökést, hogy július 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet. A rendelet célja, hogy a magánházaknál és az állatokat árusító üzletekben olyan tartási körülményeket biztosítsanak a hobbiállatoknak, amelyek megfelelnek az állatvédelmi törvénynek és a kedvtelésből tartott állatok igényeinek is.

Czerny Róbert tájékoztatott arról is, hogy a héten várhatóan megbeszéléseket folytatnak arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) szerződést kössenek egy országos állatvédő hálózat hatósági biztosításáról.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.