Több mint 200 millió fát ültettek Pekingben az elmúlt negyven évben

Mintegy 210 millió fát ültettek Pekingben 1980 és 2020 között a kínai főváros önkéntes erdősítési programja keretében – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség a helyi hatóságok pénteki közlésére hivatkozva.

A több mint százmillió részvevőt vonzó programnak köszönhetően Peking erdős területeinek aránya 12,8 százalékról 44,4 százalékra nőtt négy évtized alatt a főváros zöldítéséért felelős hivatal tájékoztatása szerint, amelyet az ország hivatalos faültetési napján közöltek. Peking belvárosi részein a zöldterületek aránya 20,08 százalékról 48,5 százalékra emelkedett 1980 és 2020 között, az egy főre eső városi zöldterület mérete ezzel 16,5 négyzetméterre nőtt. Az önkéntes erdősítési programot 1981-ben indították el Kínában. Az ország erdős területeinek aránya a nyolcvanas évek elején regisztrált 12 százalékról mostanra 23,04 százalékra nőtt. A program egyik elsődleges célja, hogy az erdős területek növelésével felvegyék a harcot az elsősorban a kínai nagyvárosokat sújtó légszennyezés problémájával. Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly decemberben, az ENSZ New York-i közgyűlésén bejelentette: Kína 2060-ra karbonsemlegessé kíván válni, 2030-ra pedig eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.