Több mint 2000 milliárd forint jut közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztésekre

Az önrésszel együtt mintegy 2400 milliárd forint uniós támogatás nyerhető el közlekedési, környezeti és energiahatékonysági beruházásokra 2014 és 2020 között – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.

A forrásokra a minisztérium vezetésével elkészült, majd az Európai Bizottság által elfogadott Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében lehet pályázni.

Az 1032 milliárd forint uniós forrást mozgósító IKOP egyebek mellett az országhatár és a megyeközpontok bekötéséhez szükséges, még hiányzó útszakaszok megépítését, a vasútvonalak villamosítását, szűk keresztmetszeteinek felszámolását, elővárosi motorvonatok és helyi buszok beszerzését, személyszállítási csomópontok és átszállási kapcsolatok kialakítását támogatja majd.

A tájékoztatás szerint a fejlesztések által Magyarország minden részében javul a nagyvárosok, kiemelt gazdasági térségek közúti elérhetősége. A közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala nő és érezhetően csökken az utazási idő a magyar vasúthálózaton. Az IKOP része a korábban megkezdett, szakaszokra bontott projektek folytatásának megvalósítása és újabb beruházások előkészítésének támogatása is. A nemzetközi közúti, vasúti és vízi törzshálózati folyosók hazai elemeinek fejlesztéséhez további mintegy 400 milliárd forinttal járulhat hozzá az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF).

A 997 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló KEHOP forrásai döntően ár-, belvíz- és katasztrófavédelemre, ivóvíz- és szennyvízkezelési célok megvalósítására, a hulladékártalmatlanítás- és hasznosítás rendszereinek fejlesztésére, természetvédelmi célú beruházásokra, megújuló energiaforrások alkalmazására és épületenergetikai korszerűsítésekre fordíthatók.

A 2014-2020-as időszak újdonságaként az uniós források felhasználhatóak lesznek lakóépületek energetikai célú korszerűsítésére is. Az energiahatékonysági beruházások megrendelést biztosítanak a hazai építő- és gépiparnak, végrehajtásukkal mérséklődik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkenek a családok rezsiterhei.

A KEHOP fejlesztéseinek eredményeként továbbá Magyarország eleget tesz majd az ivóvíz és szennyvíz területen előírt uniós derogációs követelményeknek, csaknem 1,1 millió, árvízi kockázatoknak kitett területen élő állampolgár személyi- és vagyonbiztonsága javul. A beruházások nyomán a háztartási hulladékokat elkülönítetten gyűjtők száma szintén jelentősen nő – közölte az NFM.

Ajánlott tartalom

Januártól ingyen pénzt kaphat, aki napelemet telepítene

15000 háztartás juthat 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatáshoz.