Több mint 2,8 millió liter sütőolajat gyűjtött be a Mol 10 év alatt

Több mint 2,8 millió liter, vagyis 2561 tonna sütőolaj jött össze a Mol 2011-ben kezdődött gyűjtőakcióján – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A sütőolajból bioüzemanyag készül, a kezdeményezés tehát illeszkedik a vállalat hosszú távú stratégiájához – írták. A használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, majd tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe. Az itt készült terméket a Mol százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához. A sütőolajat az üzemi konyhákról és éttermekből szervezetten szállítják el, míg a háztartások országszerte több mint 350 töltőállomáson adhatják le azt. Az eddigi adatok szerint messze a legtöbb sütőolaj Budapestről és Pest megyében gyűlt össze, csaknem 1055 tonna az elmúlt 10 évben. Ezt követi Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye 110 tonnát meghaladó mennyiséggel, további 6 megyében pedig 100 tonnánál több gyűlt össze – tették hozzá.
A háztartások az év végén különösen sok étolajat használnak, a Mol ezért is hangsúlyozza a begyűjtés jelentőségét. Csatornába öntve a sütőolaj nagy károkat okoz, a természetbe jutva pedig ezer liter vizet is elszennyezhet egy cseppje a közlemény szerint.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.