Több mint ezer érdeklődő a 10. Környezetvédelmi Hónap eseményein

Sikerrel zárult a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Budapesti Francia Intézet által megrendezett Környezetvédelmi Hónap.

A nyolc előadásra, két kiállításra és a középiskolásoknak rendezett programokra több mint ezren látogattak el. A magas színvonalú előadások, a meghívott előadók és a közönség között létrejött eszmecserék, valamint a szakmai és intézményi együttműködések járultak hozzá az esemény sikeréhez. A 2003 óta megrendezésre kerülő rendezvénysorozat célja felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, létrehozni egy valódi párbeszédet a francia és a magyar szakemberek között, és együtt gondolkozni a lehetséges megoldásokon, alkalmazni a már jól bevált környezetvédelmi gyakorlatokat. Az évek során a Környezetvédelmi Hónap a Francia Intézet egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát, melynek keretében a szakminisztériumok, az  önkormányzatok képviselői, a vállalatok, a civil szervezetek, a felsőoktatás és a tudományos élet  szakemberei változatos témákban adnak elő. A szervezők idén előadásokkal, szakmai és ifjúsági műhelyekkel, kiállításokkal és beszélgetéssel egybekötött filmvetítésekkel várták a közönséget.

A megnyitón Brice Lalonde, az ENSZ Rio+20 ügyvezető koordinátora, Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete és Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti helyettes államtitkára mondott beszédet. Az ország kéttannyelvű gimnáziumai, valamint a budapesti Francia Iskola és a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai egész novemberben játékos programokon, filmvetítéseken és előadásokon vehettek részt. Práczki Péter, a PP Connection európai projektjeiért felelős vezetője a megújuló energiaforrásokról tartott előadást Pásztón, Aszódon, Miskolcon és Szegeden. Két szakmai konferenciára is sor került a passzívházak és az épületek energiahatékonysága témájában. Az eszmecsere során a környezetvédelmi projektekhez felhasználható európai alapok is terítékre kerültek. Végül a program keretében levetített öt dokumentumfilm alkalmat adott arra, hogy a civil társadalmak és nem kormányzati szervek olyan témákat vitassanak meg a közönséggel mint a tervezett elavulás, az elővigyázatosság elve, az átalakultó városok, az energiacsúcs, a klímaváltozás és az intenzív mezőgazdaság okozta vegyi szennyeződések kivédése. A programsorozat Marie-Monique Robin a mezőgazdaság újragondolásáról szóló oknyomozó filmjével (Les moissons du futur) zárult az újságírónő részvételével.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.