Több mint fél tonna hulladék fejenként az unióban

Az Európai Unió kelet-európai új tagországai sokkal rosszabban állnak a kommunális hulladékok környezetbarát kezelésében, mint a régi tagországok. Ugyanakkor a “szeméttermelésben” a régi tagországok járnak az élen – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

A legkevesebb kommunális hulladék Csehországban keletkezett 2008-ban – az Eurostat rendelkezésre álló legfrissebb adatai szerint -, egy főre vetítve 306 kilogramm, míg a listavezető Dánia, fejenként 802 kilogrammal. Magyarország 453 kilogrammal Belgiummal, Bulgáriával, Görögországgal, Litvániával, Portugáliával és Szlovéniával van egy csoportban.

Az uniós átlag fejenként 524 kilogramm volt tavaly, nagyjából annyi, mint egy évvel korábban.
A hulladékok környezetbarát elhelyezésében Ausztria, Németország és Hollandia áll az élen. Ausztriában a keletkezett hulladék 69 százalékát hasznosítják újra, illetve komposztálják, Németországban 65 százalékát, Hollandiában 59 százalékát. E tekintetben az uniós átlag 40 százalék.
Ezzel szemben vannak olyan uniós tagállamok, ahol a hulladékok újrahasznosítása és komposztálása jószerivel teljesen ismeretlen: Bulgáriában például a szemét száz százalékát lerakókban helyezik el, Romániában 97 százalékát, Máltán 97 százalékát, Litvániában 96 százalékát.

Magyarországon 15 százaléknyit hasznosítanak újra, és mindössze két százalékot komposztálnak, 74 százalék lerakókba kerül, 9 százalékot égetnek el.
A legjobb a helyzet Németországban és Hollandiában, ahol a keletkezett háztartási hulladéknak mindössze 1 százalékát deponálják, a többit elégetik, újrahasznosítják, vagy komposztálják.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.