Több mint félmilliárd forint értékben telepítenek napelemeket Tolnában

Több mint félmilliárd forint értékben kezdődnek napenergiát hasznosító projektek Tolna megye tizenkét településén százszázalékos európai uniós támogatással, a fejlesztések során javarészt önkormányzati intézmények épületein helyeznek el napelemeket.

Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház 189 millió forintos támogatással telepít három épület 2500 négyzetméternyi felületére 910 napelemet – közölte Nagy Attila üzemeltetési mérnök az MTI-vel. A napelemek összteljesítménye 227 kilowatt, a kórház éves, mintegy 4,5 millió kilowattóra energiafogyasztásának várhatóan 5 százalékát, 240-250 ezer kilowattórát fedeznek. Märcz Zoltán gazdasági igazgató tájékoztatása szerint a telepítés a kivitelező kiválasztása után, júniusban, júliusban kezdődhet.

A kórház mellett további tíz önkormányzat – Bátaszék, Dunaföldvár, Fadd, Gyönk, Iregszemcse, Kurd, Nagymányok,  Szakály, Tolna és Zomba -, illetve az önkormányzati tulajdonú bonyhádi Bonycom Kft. jutott 17-40 millió forintos támogatáshoz a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból.

Dunaföldváron 40 millió forintos támogatással évi 57 ezer kilowattórás teljesítményre tervezett napelemes rendszert helyeznek el öt önkormányzati épületen, a városháza közlése szerint a kivitelező Mészáros Udvarház Kft. várhatóan júniusban fejezi be a munkát.

A nagymányoki önkormányzat 29 millió forintos támogatást fordíthat a megújuló energián alapuló fejlesztésre, Karl Béla (független) polgármester tájékoztatása szerint a 40 kilowatt összteljesítményű napelemek a kijelölt három épület energiafelhasználásának 60-70 százalékát fedezi majd. Bátaszéken négy épületre 244 napelem kerül, 58,3 kilowatt teljesítménnyel, a feltételes közbeszerzési eljárással kiválasztott Klnsys Kft. áprilisban végzi el a telepítést.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.