Több mint három hónapja megújuló energia látja el Costa Ricát

A közép-amerikai ország azon dolgozik, hogy függetlenítse magát a fosszilis energiahordozóktól, és helyette a változatos megújuló forrásaira támaszkodjon.

Kizárólag megújuló energiaforrásokból nyert energiával működött Costa Rica 94 egymást követő napon keresztül, és ezt még ki szeretnék tolni. Tisztviselők becslése szerint a teljes 2015-ös évet nézve az összes elektromos áram legalább 93 százalékát tiszta energiaforrásokból fogják előállítani.

A Costa Rica-i Elektromos Intézet (ICE) szerdán bejelentette, hogy az országnak nem kellett fosszilis energiahordozókat igénybe vennie ez év május 8-a és augusztus 9-e között, ami ilyen téren rekordhosszúságú időszaknak számít.

Ezek helyett a kis közép-amerikai állam víz- és geotermikus energiát használt, amiből az összes elektromos áram 89,94 százalékát állították elő, a többit pedig szélerőmű-parkokból (10,05 százalék) valamint napenergiából (0,01) termelték.

Az ország ugyan beindított egy fűtőolajjal működő hőerőművet, ám annak használata továbbra is korlátozott marad.

Luis Pacheco, az ICE vezetője elmondta, hogy az elmúlt három hónap tükrözi, hogy az ország természeti erőforrásainak „változatosságát”, így az energiaforrásaiét is, amelyek „nagyobb függetlenséget” biztosítanak a fosszilis energiahordozóktól.

Idén korábban az ország már ment 75 egymás utáni napig fosszilis energiaforrások felhasználása nélkül a január 1-e és március 16-a közötti időszakban. 2014-ben az ország összesen 188 napig működött kizárólag megújuló források felhasználásával.

forrás: latin-amerika.hu

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.