Több mint három százalékkal csökkent az erdők mérete 2000 és 2005 között

A világ erdőségeinek területe 3,1 százalékkal csökkent 2000 és 2005 között. Ennek egyharmadát az északi erdők teszik ki, ezt követik a trópusi vidékek erdőségei – áll egy hétfőn publikált tanulmányban, amely műholdas megfigyelések alapján készült.

A bruttó veszteséget természetes fogyás – például villámcsapás okozta tűzvészek – és emberi tevékenység egyaránt okozta. Az erdős területek méretének, illetve a fogyás mértékének pontos ismerete nélkülözhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás mértékének kiszámításához, valamint a klímaváltozás modellezéséhez – közölték a szerzők az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

A teljes veszteség 1.011.00 négyzetkilométernyi fás területet jelent, a vizsgált öt év során évente átlagosan 0,6 százalékos a csökkenés. A vizsgálat kezdetén a világ erdőségeinek összterülete 32.688.000 négyzetkilométert tett ki.
A sarkvidéki erdőség – amely a Föld teljes fás vidékeinek 26,7 százalékát jelenti, és amely jelentősége az esőerdőkét követi – szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket: 4 százalékkal csökkent, ennek kétharmada természetes okoknál fogva pusztult ki – jelentették ki a Dél-Dakotai Egyetem és a New York-i Állami Egyetem kutatói.

A trópusi vidékek esőerdőinek összterülete 11,5 millió négyzetkilométer. Ez az erdő a világ legnagyobb egybefüggő fás területe. Az itt elszenvedett veszteségek a teljes csökkenés 27 százalékát teszik ki, azaz a világ esőerdeinek 2,4 százaléka veszett el a vizsgált öt évben.
A meleg éghajlati öv száraz vidékeinek erdői (a világ teljes területének 21,8 százaléka) 2,9 százalékkal csökkentek, ez a teljes veszteség 20,2 százaléka.
Végül a Föld teljes erdőterületének 16,1 százalékát (5,2 millió négyzetkilométer) kitevő mérsékelt égövi erdők 3,5 százalékban pusztultak el, ezzel 18,2 százalékban járultak hozzá a teljes veszteséghez.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.