Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon

Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon – tájékoztatta a város önkormányzata csütörtökön az MTI-t.

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése – különös tekintettel az elkülönített hulladék előkezelésére – a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 4,066 milliárd forintos forrásából valósul meg. A közlemény szerint a projekt célja az új hulladékgazdálkodási régióban az országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tervben (OKHT) előírtak teljesítése. Ennek érdekében új csarnok épült a szelektív hulladék válogatására Miskolcon a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében.

A területi integrációnak köszönhetően a hulladékgyűjtési rendszerbe olyan településeket is bevontak, ahol eddig nem vagy csak részben volt lehetőség a szelektív gyűjtésre. A rendszerbe bekerülő hulladék mennyiségének növekedése miatt szükség van a hulladékkezelést követően további műveletekre – ártalmatlanításra, hasznosításra és továbbszállításra -, a szállítási költségek csökkentéséhez pedig új átrakó szükséges – írták. A beruházás során a hulladékkezelés fejlesztésére a régió teljes területén több létesítményt hoznak létre. Épül a városban egy átrakóállomás, a meglévő állomást korszerűsítik, emellett kiszolgáló épületeket emelnek, megfelelő infrastruktúrát hoznak létre és beszerzik a munkához elengedhetetlen eszközöket is.

 A tájékoztatás szerint a projektben építtetőként a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, valamint a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás vesz részt, a kivitelezési munkálatokat a MENTO Környezetkultúra Kft. és a KÖZGÉP Zrt. végzi. A beruházás 2023 márciusára fejeződik be.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.