Több mint száz tüntető környezetvédőt vettek őrizetbe a Fehér Ház előtt

Őrizetbe vettek a washingtoni Fehér Ház előtt hétfőn több mint száz környezetvédőt, akik a hegytetők szétrobbantásával járó külszíni bányászat ellen tiltakoztak.

Az előállítottak között van James Hansen,a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója is. A szövetségi parkrendőrség szóvivője összesen mintegy 115-re becsülte az őrizetbe vettek számát.
A  rendőrök egyenként vezették el és ültették fel egy washingtoni városi buszra a tiltakozókat, akik nem voltak hajlandók elhagyni egy, a Fehér Ház előtt rendőrségi szalaggal körülkerített területet.
Korábban a rendőrök a PNC banknál is őrizetbe vettek mintegy 30 tüntetőt. Az aktivisták szerint a pénzintézet a külszíni fejtés egyik fő finanszírozója.
Az incidenst megelőzően több száz – az aktivisták szerin több mint 2000 – tüntető vonult végig az amerikai fővároson, az emberekre káros és környezetpusztító módszer ellen tiltakozva, amelyet több amerikai bányavállalt alkalmaz az Appalache-hegységben, több szövetségi állam területén.
A tiltakozók azt állították, hogy a nagy erejű robbantások következtében rákkeltő anyagok kerülnek a vizekbe és a levegőbe. Ráadásul a törmeléket a bányavállalatok nem ritkán a völgyekben rakják le, elzárva ezzel a természetes vizek folyását, és súlyosan károsítva az élővilágot.
A külszíni fejtés sokkal olcsóbb és kevésbé eszközigényes, mint a hagyományos, föld alatt végzett szénkitermelés.
Carol Raulston, a Nemzeti Bányászati szövetség szóvivője a módszer védelmében azt hangsúlyozta, hogy a külszíni fejtéses bányáktól számos település megélhetése függ.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.