Négy mérvadó zöldszervezet közleményben jelentette be, hogy a meghívás ellenére távol marad az e hét péntekére beharangozott "Klímacsúcs" elnevezésű rendezvényről. Indoklásuk szerint a tanácskozás a "támogatóként jelenlévő mamutvállalatok PR eseményévé sekélyesedik". Az Országos Erdészeti Egyesület további kételyeket fogalmaz meg a rendezvénnyel kapcsolatban.

Több sebből vérző klímacsúcs

Négy mérvadó zöldszervezet közleményben jelentette be, hogy a meghívás ellenére távol marad az e hét péntekére beharangozott “Klímacsúcs” elnevezésű rendezvényről. Indoklásuk szerint a tanácskozás a “támogatóként jelenlévő mamutvállalatok PR eseményévé sekélyesedik”. Az Országos Erdészeti Egyesület további kételyeket fogalmaz meg a rendezvénnyel kapcsolatban.

Ismert, hogy a kontinenseken az erdők a légköri szén-dioxid legjelentősebb megkötői ill. tározói. Erdőkben szegénynek tartott hazánk egyötödét erdők borítják. Ez a terület a hazai éves szénkibocsátás 25-szörösét (vagyis 25 év kibocsátását!) tárolja jelenleg. Emellett az erdőgazdálkodás a faiparral az egyetlen olyan gazdasági ágazat, amely tevékenységével aktív szénmegkötésre képes – nem beszélve az erdők közvetlen klímabefolyásoló hatásáról. Ugyanakkor az ágazat alkalmazkodásának komoly problémája a rendkívül hosszú termesztési ciklus, amely komoly sérülékenységet jelent.  A fentiekből is következne, hogy egy ilyen fontosnak tekintett összejövetelen az erdész-szakemberek is kifejthessék álláspontjukat.

Arról nem is beszélve, hogy az erdészek között nem kisebb szaktekintélyek találhatóak, mint Mátyás Csaba akadémikus, a Nyugat-magyarországi Egyetem professzora, a téma nemzetközileg elismert kutatója, aki a NASA-val közösen délkelet-európai klímahatás-kutatási központot létesít Sopronban, vagy Somogyi Zoltán, az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos igazgatója, aki, tagja a Nobel-békedíjat elnyert IPCC (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) kutatócsoportjának. Mindezek ellenére e jeles szakemberek sem kaptak fórumot a hangzatos nevű, szakmainak jelzett konferencián.

Ezek után joggal tehető föl a kérdés, hogy tekinthető-e a számos prominens meghívottal hivalkodó rendezvény szakmai szempontból csúcskonferenciának, vagy legföljebb “csonkacsúcsnak”.

Ajánlott tartalom

A világ legnagyobb fáját tűzálló takaróval védik az erdőtűztől

Tűzálló takaróba burkolták a világ legnagyobb fáját, hogy megóvják a kaliforniai tűzvésztől, ami már a Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkot fenyegeti.