Eredményes az elektromos taxik beszerzését szolgáló pályázat, mintegy 280 új gépjármű megvásárlását támogatja a kormány csaknem 2,3 milliárd forintból - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

Több száz elektromos taxi állhat forgalomba Budapesten

Eredményes az elektromos taxik beszerzését szolgáló pályázat, mintegy 280 új gépjármű megvásárlását támogatja a kormány csaknem 2,3 milliárd forintból – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A május 20-án meghirdetett, több fajta elektromos jármű beszerzésére indított pályázat keretében eredetileg 2 milliárd forint volt a személytaxi-szolgáltatással vagy személygépkocsis személyszállítással foglalkozó szolgáltatók számára elkülönítve. Mivel a lehetőség rendkívül népszerűnek bizonyult, a tárca megemelte a rendelkezésre álló keretet, hogy minden igénylő támogatást kaphasson. A pályázat keretében a maximum bruttó 15 millió forintos gépjárművek beszerzési árának 55 százalékát lehetett igényelni. A közleményben Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte: eddig 279 tisztán elektromos taxi megvásárlására ítéltek oda támogatást 256 pályázónak, összesen 2,3 milliárd forint értékben, további 13 igénylés esetében még a hiánypótlást végzik a vállalkozók. A környezet védelme a kormány számára nemcsak egy divatos jelszó, hanem egy küldetés, amelyet a koronavírus-járvány idején is teljesítenek – fejtette ki.

“Az elmúlt fél évben sem álltunk meg, végrehajtjuk a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltakat” – fogalmazott Schanda Tamás a közlemény szerint. Az államtitkár utalt arra, hogy a dokumentum az elektromobilitás terén is határozott célokat ír elő. A tárca közleménye szerint ez a kormányzati program is gyorsítja a környezetkímélő járművek magyarországi elterjedését, amelynek üteme Magyarországon az európai élmezőnybe tartozó volt már korábban is.

Az év első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma. A zöld rendszámos gépkocsikból több mint 20 ezer közlekedik a magyar utakon, kétszer annyi, mint a múlt év elején – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.