Több száz LED bővítheti látásunkat

Nem lehet rossz olyan látással bírni, hogy arra még a Terminátor is féltékeny lenne. Néhány éven belül búcsút mondhatunk a régi kontaktlencséknek és helyettük a napenergiával működő, augmentált utódjaikat köszönthetjük. A Washington Egyetem professzora, Babak Amir Parviz és az ő diákjai kezdik meg a fejlesztést, ami a lencsébe több száz, félig átlátszó LED-et fog belesűríteni.

Érzékelőket, illetve vezeték nélküli technológiát alkalmaz a még kezdeti szakaszában tartó folyamat, de nagyon ígéretesnek hat.  „A lencséknek nem kell nagyon bonyolultnak lenniük, hogy használhatóvá váljanak. De ha több szín és nagyobb felbontás kerül a lencsébe, akkor a repertoárt olyan dolgokkal lehetne kibővíteni, mint teljes szövegek bemutatása, beszédek fordítása. Az alapvető képfeldolgozással és internet hozzáféréssel, a kijelző képes lesz megnyitni a vizuális világ teljesen új, eddig ismeretlen dimenzióit” – mondta kutatásai alapján Parviz.
Ennek ellenére egyre fenyegetőbbnek hat sokak számára ez az új technológia. Beépített LED-ek a kontaktlencsékben, elénk kivetített képek és információbázisok. Azok a filmek, amelyeket a robotokról láthattunk elvileg a távoli jövőt mutatták be, de nemsokára már ott tarthatunk, hamarabb, mint gondolnánk…

Ajánlott tartalom

Az EU jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.