Több településen ismét emelkedett a légszennyezettség

Hétfőre több településen ismét emelkedett a légszennyezettség mértéke az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint, négy településen veszélyes a levegő minősége: Székesfehérváron, Tatabányán, Esztergomban és Putnokon.

Az OKI vasárnap közzétett információi alapján még az látszott, hogy országszerte jelentősen javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt mindössze két település levegőjét minősítették veszélyesnek, három települését pedig egészségtelennek. Hétfőre viszont már négy településen veszélyesnek, további tíz helyen egészségtelennek minősítették a levegőt. Az OKI térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom és Putnok. Ezen helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. A levegő minősége egészségtelennek számít tíz helyen: narancssárga színnel szerepel Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Győr, Ajka, Veszprém, Várpalota, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc.

Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Sopron, Pécs, Vác, Tököl, Salgótarján, Eger és Szeged levegőjét kifogásoltnak minősítették, így az OKI térképén ezek a települések zöld színnel szerepelnek. Kék színnel jelölték, vagyis a levegő minősége elfogadhatónak számít Hernádszurdokon, Nyíregyházán, Oszláron, Debrecenben és Szolnokon. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A fővárosban vasárnap reggel 6 órakor visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát. Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – elrendelte a tájékoztatási fokozatot. Vasárnap Salgótarjánban is megszűnt a szmogriadó, ott már a tájékoztatási fokozatot sem rendelték el. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától erős szél várható, csütörtökön akár viharos erősségű széllökésekre is számítani lehet, ez kitisztíthatja a térségből a szennyezett levegőt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.