Több tízezer forintot úszik el a lefolyókban havonta

A magyarok többsége a mindennapi tevékenységük során nem figyel oda a vízhasználatra, pedig havi szinten több tízezer forinttal míg, éves szinten akár egy havi fizetéssel lehetnének gazdagabbak.

Egy négytagú család esetében a tudatos vízfogyasztással megspórolható összeg körülbelül 75.000 Ft-ra tehető évente.

A hétköznapok során számos olyan tevékenységet végzünk, amellyel víz tapad a kezünkhöz. Nem is gondoljuk, hogy ezen aktivitásokon keresztül mennyit tudunk spórolni, és még a környezetünket is óvjuk vele. Ilyen leggyakoribb mindennapi tevékenységek a kézmosás, mosogatás, tusolás/fürdés, wc öblítés.

A magyarok nagyrésze a napi tisztálkodáshoz a fürdést preferálja, amivel átlagosan 200 liter vizet fogyaszt el, míg a zuhanyzással akár 70 liter vizet is meg tudnának takarítani, ugyanis egy zuhanyzás 40 – 70 liter vízből is megoldható. Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata szintén segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, ugyanis ezek az eszközök csupán 10-15 liter vizet bocsátanak ki. Ez a megoldás legalább 22 liter víz megtakarítását eredményezheti. A tusolással éves szinten akár 25.000 liter vizet, illetve 18.750 forintot is meg tudunk spórolni személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75.000 Ft-ra tehető évente.

Magyarországon naponta egy ember átlagosan 45 liter vizet használ el a WC öblítésre. A korszerűtlen tartályok egy alkalommal 10-12 liter vizet használnak fel, míg egy takarékos tartály mindössze 2-3 litert használ. Talán nem is gondolnánk, de még egy lassan csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta. Folyóvízzel való mosogatás körülbelül 40 liter vizet igényel alkalmanként, szemben egy mosogatógépben való mosogatással, amellyel csak 10 – 12 liter vizet használunk fel, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013-as adataiból.

De, miért is nagy probléma, ha nem figyelünk oda a vízfogyasztásra? Nagy valószínűség szerint 2025-re az emberiség kétharmada komoly vízhiánnyal fog küzdeni. Ismail Seragelgin 1995-ben azt mondta: „E század sok háborúja az olajért folyt, de a következő századéit a vízért vívják majd” – írja a Tudatosvasarlo.hu. A tudatos vízfogyasztás hatására háztartásonként akár 20 m3 vizet is megspórolhatunk évente, ami a 3,8 millió magyar háztartás esetében már jelentős mennyiséget tesz ki, nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget jelent, derül ki a 2013-as Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból.

Többek között erről is szól a Médiaunió Nem nehéz…! kampánya, amely arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenkinek az egyéni felelőssége és a hétköznapok során is oda kell figyelnünk a környezettudatos viselkedésre. Néhány tipp arra, hogyan tudunk odafigyelni a tudatos vízfogyasztásra a mindennapi tevékenységünkben:
· Inkább zuhanyozz, mint fürödj!

· Használj víztakarékos zuhanyfejeket!

· Ne folyóvíznél mosogass!

· Kézmosás során, mikor szappanozod a kezedet, zárd el a csapot!

· Használj víztakarékos csapbetét!

· Ha borotválkozol, vagy fogat mosol zárd el a csapot!

· Ha teheted, használj takarékos WC tartályt!

· Gyűjtsd össze esővizet, és használd fel az öntözésre!

„Feleslegesen, és esztelenül pazaroljuk a vizet. Ivóvízzel fürdünk, mossuk le a kocsit, és folyó víznél mosogatunk. Nekünk már megszokott dolog, hogy odafigyelünk ezekre a dolgokra, hogy minél kevesebb vizet, ivóvizet pazaroljunk el a hétköznapok során. Emellett fontosnak tartjuk azt is, hogy minél kevesebb vegyi és szennyező anyagot engedjünk le a lefolyóba. Ezek egyszerű dolgok, amikre nem nehéz odafigyelni” – mondta Simon András, kommunikációs szakember.

Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.