Többet fizetnek a megújuló energiáért

Január elsején emelkedik a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból termelt áram kötelező átvételi ára – közölte a Magyar Energia Hivatal.

A Magyar Energia Hivatal jogszabályi kötelezettségének eleget téve közzétette a 2013-ra vonatkozó kötelező átvételi árakat, írja a napi.hu. A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia átvételi árának megállapításakor a MEH a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztói árindexek átlagát vette figyelembe. A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló kormányrendelet előírja a Magyar Energia Hivatal számára, hogy a kötelező átvételi bázisárakat a meghatározott módon aktualizálja és honlapján tegye közzé. A 2013 évre vonatkozó kötelező átvételi árak kiszámítása során a Központi Statisztikai Hivatal által a 2012. január-október hónapjaira közzétett, az előző év azonos hónapjaihoz viszonyított fogyasztói árindexek átlagát vette figyelembe a MEH, aminek értéke 1,058. Ezek szerint, a nap-, szél- és egyéb energiából előállított villamos energiáért az átvevőknek 1,4-5,9 százalékkal kell többet fizetniük január elsejétől, mint 2012-ben.

További változás, hogy az év elejétől várhatóan új rendszerben allokálják a megújuló alapon termelt áramot. A rendszerirányító Mavir Zrt. által kidolgozott eljárás csökkenti az úgynevezett kiegyenlítő energiára fordítandó összeget azzal, hogy a kötelező átvétel (kát) tervezését kettébontja, az áram egy részét zsinórtermékként allokálja a kát-átvevőkre, a fennmaradó részt pedig az áramtőzsdén értékesíti. A Mavir célja, hogy a teljes kát-mennyiséget az áramtőzsdére vigye, ez azonban egyelőre nem oldható meg biztonságosan.

Ajánlott tartalom

Hogyan lehet környezettudatosabb egy otthon, ha jók a nyílászárói?

Komfort, praktikum és esztétikum, talán ezzel a hármassal lehet jellemezni a lakosságnak szánt építészeti irányzatokat.