Tökéletesen bevált a függőleges erdő

A Bosco Verticale ma már fogalom. Annak bizonyítéka, hogy a természetnek igen is helye van azt ember teremtette környezetben, hogy a városban is van lehetőségünk arra, hogy együtt, harmóniában éljünk a fákkal, bokrokkal, más növényekkel.

Amikor a projekt elindult, az egész világ nagyra nyílt szemekkel bámulta, vajon mi sül ki belőle. Két toronyépületről van szó, egyik 76, a másik 110 méter magas. Sok lakó, sok iroda, és még több növény. Csakhogy ebben az esetben nem az épületen belül vannak a zöldfelületek, és nem is a tetőn, hanem magán az épületen. A tornyok neve is pontosan ezt jelenti, függőleges erdő. Elkészítésük hosszadalmas tervezést igényelt, de érdekes módon nem az építészek részéről. Több botanikus is dolgozott a projekten, és két évükbe került, míg sikerült összeválogatni azokat a növényeket, melyek megfelelőek voltak a függőleges erdőbe. Ez ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A két tornyon összesen 490 nagy és 250 kisebb méretű fa kapott helyet. Emellett 11 000 egyéb növény és 5000 bokor is díszíti a két épületet. Összeválogatásuknál nem csak arra kellett figyelni, hogy a növények szeressék egymás társaságát. Figyelni kellett arra, hogy a vízigényük ne legyen túl magas, és hogy jól bírják a városi klímát, ami igen megterhelő sok növény számára. Mivel pedig két épületen kaptak helyet a növények, arra is figyelni kellett, hogy a széltűrésük megfelelő legyen, hiszen 80-100 méteres magasságban már egészen más szélerősségek uralkodhatnak, mint a talajon, a szélcsatornákról már nem is beszélve.

Szeretik a lakók, és az emberek

Az épületek tökéletesen beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A rájuk telepített összesen 1 hektárnyi erdő ugyanis nyáron, a kánikulában remekül hűti a házat, árnyékolja a lakásokat, így csökkenti az épületek energiafelhasználását is. A tetemes mennyiségű növény pedig kiveszi részét abból is, hogy Milánó levegője tisztább, és frissebb lehessen. Megszűrik a port, mely a szmog egyik legalattomosabb része, ezen kívül a nehézfémeket és az üvegházhatású gázokat is megkötik, vagyis nem csak a lakók lelkének és pénztárcájának tesznek jót, hanem az egész városi közösségnek. A sikereknek hála nagyon reméljük, hogy egyre több olyan épület kap majd helyet a városokban, melyeknél nem csak a beton, hanem a növények is erősen dominálnak, hogy élhetőbb helyet teremtsenek az emberek számára, és nem mellesleg segítsenek a klímaváltozás elleni küzdelemben, írta a koponyeg.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.