Tokiói taxikban az első elektromos akkumulátorok

A világon elsőként tokiói taxikban tesztelik az új elektromos akkumulátorokat. Cseréjük kevesebb időt vesz igénybe, mint a benzintartály teletöltése. – közölte szerdán a rendszert üzemeltető cég.

Négy elektromos taxi vesz részt az új technológia kísérletében, amely lehetővé teszi a kimerült akkumulátort feltöltöttre cseréjét körülbelül egy perc alatt. – jelentette be a kaliforniai székhelyű Better Place.  A járművek, melyeket Tokió legnagyobb taxi társasága, a Nihon Kotsu működtet, jövő év januárjától közlekednek majd a japán fővárosban, a Roppongi Hills bevásárló- és iroda komplexumtól. Tokió kiváló helyszín a projekthez, hiszen Japán már bebizonyította, hogy az elektromos és hibrid autókhoz való hozzáállása igencsak barátságos. A Prius az első számú autó az országban, de az Insight és iMiEV is kiemelkedően szerepel.

A rendszert -melyben a jármű alján távolítható el, illetve cserélhető az akkumulátor- azzal a céllal tervezték, hogy az elektromos autó sofőrjeinek ne kelljen a várakozással bajlódniuk, mire az akkumulátor feltöltődik. A kísérlet közeledtével egyre nagyobb az érdeklődés az üzemanyag-takarékos autók iránt. A Nissan 2010-re tervezi első elektromos autóinak értékesítését Japánban, az Egyesült Államokban és Európában.

A Better Place, melyet 2007-ben alapította a vállalkozó Shai Agassi, az elektromos járművek használatának előmozdítása érdekében vállalatokkal és kormányokkal is együttműködik, többek között Izraelben, Dániában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ajánlott tartalom

Európai szinten kellene ösztönözni az embereket az elektromosautó-vásárlásra

Európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani, mert a zöld átálláshoz ez nélkülözhetetlen - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 24. pénzügyi csúcstalálkozóján Budapesten.