Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

16. alkalommal rendezték meg a török napenergiapiacot ismertető SolarEX éves kiállítást Isztambulban – számol be a PV Magazine. A protekcionizmus ellenére jelentős volt a kínai jelenlét a szakvásáron, egyben az is bebizonyosodott, hogy Törökországban továbbra is van hova fejlődnie a fotovoltaikus szektornak. A háromnapos rendezvényen a kínai felszerelés-, alkatrész- és anyagbeszállítók nagy számban vonultak fel, a vállalatok számára különösen vonzó Törökország gyorsan bővülő modulösszeszerelési piaca. Az ország napelemes piacát összességében protekcionizmus jellemzi, ami a SolarEX-en is tetten érhető volt. Törökországban jelenleg több mint 80, többnyire kis modulgyártó cég működik, a PwC tanácsadó cég szerint 2024 februárjáig mindössze nyolc helyi vállalat rendelkezett éve 1 gigawattnál nagyobb termelési kapacitással. A kormány célja, hogy 2035-ig 3,5 gigawattos legyen az ország fotovoltaikus kapacitása, az iparág szereplői viszont egyelőre szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a modulpiac elég nagy-e ennyi új belépő számára. A SolarEX-en megjelent kínai beszállítók szinte mindent kínálnak, ami egy modulösszeszerelő vállalkozás nulláról való elindításához szükséges. A PV Magazine szerint a cégek pozitívan nyilatkoztak jövőbeli törökországi kilátásaikról.

A rendezvényen az energiatárolás is fókuszban volt. A török kormány korábban bejelentette, hogy 2024 elejétől 30 százalékos importvámot vet ki a lítiumvas-foszfát akkumulátor termékekre, ezzel serkentve a hazai gyártást. A SolarEX-en kiderült, hogy ezzel kapcsolatban is kétkednek a helyi érdekeltek, a törökországi akkumulátorcella-gyártás ugyanis kialakulóban van, így sokan importált cellákból fogják összeszerelni az egységeket.

Míg a protekcionizmus alakítja a török modul- és akkumulátorpiacot, a kínai invertermárkák jövője az országban biztosabbnak tűnik. Egy több gigawatt termelési kapacitással rendelkező kínai invertergyártó vállalat a PV Magazine-nak elárulta, hogy bár Törökország az inverterimport korlátozására irányuló intézkedések bevezetésének lehetősége kisebb aggodalmat okoz, az invertertechnológia összetettsége a hazai képességek jelenlegi hiányával kombinálva egy évtizedig vagy még tovább is megvédheti az üzletet.

A törökországi napelemes piacot a finanszírozás és a török líra gyenge teljesítménye továbbra is hátráltatja. A szektort éppen ezért a kereskedelmi és ipari beruházások hajtják, az otthoni projektek messze elmaradnak a nyugat-európai állapotokhoz képest.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.