Történelmi fordulat napenergia ügyben

Szélvészgyorsan, a vártnál sokkal sebesebben tör előre a napenergia Európában – Magyarországra sajnos nem vonatkozik ez a kissé képzavaros megállapítás.

Elsősorban a támogatásoknak, illetve a meredeken csökkenő technológiai költségeknek köszönhetően 2011-ben minden energiaforrás közül a napenergiát kihasználó kapacitásokat telepítették a legnagyobb mennyiségben – derül ki az európai fotovoltaikus iparági szövetség (EPIA) jelentéséből, írja a napi.hu. Tavaly Európában 63 százalékkal 21,9 gigawattra emelkedett az egy évben telepített fotovoltaikus kapacitások mennyisége, ami több, mint a szél- és gázüzemű erőművek teljes összesített installált kapacitása. (Szél- és gázüzemű erőműveket 2011-ben mintegy 9,5-9,5 gigawatt kapacitást telepítettek.) Európán belül Olaszország és Németország viszi a prímet, e két országban valósult meg a fejlesztések 60 százaléka (9,3, illetve 7,5 gigawatt). A globálisan telepített napenergia-kapacitások (29,7 gigawatt) háromnegyede Európában valósult meg 2011-ben (2010-ben világszerte 16,8 gigawatt napenergia kapacitást hoztak létre). Az EPIA szerint, amint az elmúlt évtizedben, úgy 2011-ben is a várakozások fölött teremtettek kapacitásokat.

Ez a lendület azonban még a brüsszeli székhelyű iparági csoport szerint sem tartható egyelőre, miután számos ország a támogatások visszavágását tervezi, vagy már meg is lépte, valamint az általános európai gazdasági környezet bizonytalansága miatt. Ezért 2012-ben a szervezet szerint “mindössze” 9,4-21,6 gigawatt kapacitás kiépülése várható. Közép- és hosszabb távon viszont a növekedési kilátások ismét jónak mondhatóak. A 2011-ben telepített összes erőmű által termelt villamos energiának csaknem 30 százaléka, mintegy 26 terawattóra a fotovoltaikus panelekből származott. Ez megegyezik az újonnan installált – és egyelőre még magasabb hatásfokú gáztüzelésű erőművek termelésével.

Az EPIA szerint amennyiben a következő években nagyságrendileg a jelenlegi szinten marad a szél- és napenergia kapacitások telepítési aktivitása, úgy azok elegendő áramot termelnek majd a 2011-ben lekapcsolt német atomerőművek miatt kieső mennyiség pótlására – bár a nukleáris energia nem időjárásfüggő, vagyis az atomerőmű folyamatosan egyenletes szinten képes termelni. Az EPIA szerint 2013-ban globálisan 20,6-41,1 gigawatt napenergia kapacitás kiépítése valószínűsíthető, ami 2016-ra 38,8-77,3 gigawattra nőhet a prognózis szerint. Ebben azonban növekvő részaránnyal vesz már részt a világ többi része is, elsősorban Kína, az USA és Japán.

Ajánlott tartalom

EM: a második aukcióra ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.