Történelmi áron a napelemekkel termelt áram ára

A technológia egyre hatékonyabbá és olcsóbbá válik, ráadásul a döntéshozók is rengeteg helyen támogatják a napenergiás beruházásokat.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) friss jelentése alapján immár az a legolcsóbb megoldás a közüzemi szolgáltatók számára, ha napenergia segítségével állítják elő az elektromosságot – számol be a Popular Mechanics. Az adatok alapján a történelemben nem volt még ennél kisebb tőkeigényű módszer az áramtermelésre. A szervezet szerint ennek hátterében részben a kockázatcsökkentő pénzügyi irányelvek állnak, ez is bizonyítja, hogy a politikának mekkora szerepe van a megújuló energiaforrások fejlődésében és előretörésében. A napenergia árát természetesen a regionális tényezők, így a napsütéses órák száma, illetve a helyi jogszabályok is nagyban befolyásolják. A világ 2020-as energia-kilátásai című jelentésben a szakértők négy olyan lehetséges utat mutatnak be, melyeken az alternatív energiaforrások használatának növelésével 2040-ig jelentősen csökkenthetjük emissziónkat, illetve korlátozhatjuk a globális felmelegedést. Az IEA fő forgatókönyvében úgy számolnak, hogy 2040-re a 2018-ban elvárthoz képest 43 százalékkal több áramot termelhetnek majd napenergia segítségével. A komoly eltérés oka az, hogy a napenergia a vártnál 20-50 százalékkal olcsóbbnak bizonyult.

A szakértők szerint a napelemek egyre hatékonyabbá és egyre könnyebben elérhetővé válnak, így a napenergia tőkeköltsége is folyamatosan csökken. Fontos kiemelni, hogy a jelentés kifejezetten a nagy, ipari méretű napelemes projektekre vonatkozik, az IEA megállapításai a lakossági panelekre nem igazak. Ennek ellenére az adatok izgalmasak, és alátámasztják, hogy ipari szinten immár jobban megéri napenergiába, semmint fosszilis hordozókba fektetni. A szervezetnél úgy gondolják, hogy a napenergia igazán a következő tíz évben fog előretörni.

Az IEA a többi megújuló energiaforrás, illetve az atomenergia esetében is hasonló előrejelzéseket fogalmazott meg. A forgatókönyvekben ezen energiahordozók változatos szerepet kapnak, a szén- és gázerőművek hozzájárulása az áramtermeléshez ugyanakkor minden esetben jelentősen csökken. Az IEA mellett számos egyéb szervezet gondolja úgy, hogy már nemcsak környezeti, hanem gazdasági szempontból sem éri meg fosszilis energiahordozókba fektetni.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.