Történelmi olcsó áron adják a napelemes rendszereket

A szolár ágazat nyomon követésével és adataival foglalkozó EnergySage nevű cég saját éves Solar Marketplace Intel Report című jelentésében tette közzé megállapításait, amelyek követik az egyesült államokbeli árakat és a háztartási telepítéseket.

Az EnergySage szerint 2021 első negyedévében az Egyesült Államokban 6,3%-kal estek vissza a lakóépületek szolár rendszereinek árai, átlagosan 2,67 USD/kW szintre. Az Egyesült Államokban a tavalyi évet követően tovább csökkentek a háztartási szolár árak, négy éven belül ez a legnagyobb áresés. A szolár ágazat nyomon követésével és adataival foglalkozó EnergySage nevű cég saját éves Solar Marketplace Intel Report című jelentésében tette közzé megállapításait, amelyek követik az egyesült államokbeli árakat és a háztartási telepítéseket. Az EnergySage a 2020 júliusa és 2021 júniusa közötti adatpontokat elemezte a tranzakció szintjén, és azt találták, hogy a szolár ágazatban az árak az előző évhez képest 6,3%-kal mérséklődtek, körülbelül a 2,67 USD/W szintre süllyedtek. Az EnergySage közlése szerint a tavalyi volt a legnagyobb 12 hónap alatt mért áresés a 2017 óta. Időközben az árajánlatokban szereplő átlagos rendszerméret nem változott, 10,2 kW maradt.

A legalacsonyabb árakat felvonultató államok közül Arizonában voltak legolcsóbbak a háztartási szolár rendszerek, ebben az államban 2021 első félévben 2,25 USD/W volt az átlagár, ezt követik szorosan Nevada és Florida, ezekben az állam szintjén számított átlagos ár 2,30 USD-t 2,40 USD-t tett ki. Kalifornia és Texas, amelyek területén az átlagos árak 2,55 USD/W és 2,57 USD/W szintet mutattak, szintén az országos átlag alatt maradtak. A szolár rendszerekre nyújtott kölcsönök kamatszintjei három év óta most először csökkentek: 2,99%-ra estek vissza 2021 első félévében. Az EnergySage azt közölte, hogy a napelemes rendszereknél a leggyakrabban kiadott árajánlat 12 éves futamidőt és 2,99%-os kamattal nyújtott kölcsönt foglalt magában, azonban a 20 évre szóló konstrukciók is népszerűbbé váltak, amelyeknél a kamatozás 0,99% és 4,99% közötti volt.

A lakossági napelemes rendszerek az Egyesült Államokban erőteljes fellendülést tapasztaltak egy olyan év, 2020 elteltével, amelynek során a COVID-19 járvány valamelyest visszafogta a piac fejlődését. Számos piaci növekedésre 25% fölötti növekedésre vonatkozó előrejelzés látott napvilágot az idei évre, amelyeket a legújabban közzétett pénzügyi eredmények támasztanak alá. A hónap elején az USA lakóépületek napelemeire szakosodott vezető cége, a Sunrun rekordmennyiségű telepítsről számolt be, a 2021. június 30-ával lezárt negyedévben több mint 185 MW napelemet telepítettek, míg versenytársai, többek között a Sunnova, a Tesla és a SunPower egyaránt erőteljes negyedéves teljesítményről adtak számot a második negyedévükről közzétett beszámolóikban.

Azonban miközben a napelemek árai folyamatosan esnek, az energiatároló eszközök árai tavaly is felfelé kúsztak, az egy kilowattórára vetített költségük átlagosan 10%-kal nőtt 2020 harmadik negyedik negyedéve és 2021 második negyedéve között. Az Egyesült Államokban az energiatároló rendszerre adott átlagos ajánlat 1128 USD/kWh szintről 1241 USD/kWh szintre emelkedett, és az árak az utóbbi négy negyedév mindegyikében növekedtek. Az EnergySage jelentése azt is részletezte, hogy az elmúlt év során az Enphase Energy újdonsült energiatároló terméke, az EnCharge hogyan olvasztotta el a korábbi piacvezetők, a Tesla és az LG Energy Solution piaci részesedését, és vált a legnépszerűbb termékké 2021 második negyedévében. A Tesla az utóbbi negyedévekben arról számolt be, hogy beszállítási problémákkal szembesült és számos termékénél kifogytak a készletei, míg az LG Energy Solution-t termékvisszahívásai rengették meg.

Az ügyfelek részéről az energiatárolás iránti kereslet továbbra is élénk az áram növekedése ellenére, és Vikram Aggarwal, az EnergySage vezérigazgatója és alapítója úgy fogalmazott, hogy a kereslet „figyelemre méltó”. „Ez egy rendkívül gyorsan fejlődő iparág. A beszállítások szűkössége és hiányosságai közepette egyre több szereplő lép be a piacra, ezért bizonyosan sok mozgásra számíthatunk a csúcs közelében és az árak kapcsán” – mondta.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.