Törvényjavaslat tenné kötelezővé napelem elhelyezését új épületeken Massachusettsben

A Massachusettsben javasolt rendelkezés a hasonló kaliforniai irányvonalat követi, és bizonyos körülmények között mentességet biztosít.

A Massachusetts-i törvényhozók által benyújtott törvényjavaslat azt írná elő, hogy az új építésű lakóépületek és kereskedelmi célú épületek tetején napelemeket helyezzenek el. Az ún. „Solar Neighborhoods” Törvény (H.D.3098) előírná, hogy kötelező napelemekkel felszerelni az új építésű lakóépületeket, lakásokat és irodaépületeket. A S.D.159 jelű törvényjavaslatot a szenátus elé terjesztették, írja az mnnsz.hu. A törvényjavaslat összefoglalója szerint az új házakat „napelem-kész” állapotúra kell megépíteni. A törvényjavaslat elfogadását követő egy éven belül az Energia Erőforrások Minisztériuma (Department of Energy Resources, DOER) módosításokat fog kidolgozni és átvezetni az állam építési jogszabályaiba, ezzel elérni, hogy a rendelkezésre álló tetők elég erősek legyenek a napelem panelek tömegének megtartásához, és a rendelkezésre álló tetőterület a lehető legnagyobb legyen, és hogy az épületek rendelkezzenek a szükséges elektromos infrastruktúrával.

A különálló családi házak esetén a napenergiával működő rendszereknek a hasonló házak átlagos energiaigényének 80%-át meg kell tudniuk termelni. Az egyéb épületek esetében a DOER fel fogja állítani a minimális napenergia rendszerre vonatkozó követelményeket. Az épület akkor kaphat mentességet, ha a tető túlzottan árnyékolt, vagy ha szolárpaneles melegvíz előállító rendszert vagy más megújuló energia technológiát telepítettek, vagy ha az épület zöld tetővel rendelkezik. A DOER megfizethető lakhatási fejlesztések esetében is adhat mentességet.

A törvényjavaslat egy Kaliforniában elfogadott hasonló törvény mintájára készült. 2018-ban Kalifornia lett az első állam, amely előírta, hogy 2020-tól kezdve minden új lakóépületet napelemmel kell ellátni. A rendelkezés várhatóan jelentős mértékben bővíteni fogja az ország vezető szolár piacát, amely jelenleg 29 GW fölötti telepített kapacitással bír. Tavaly az Environment America nevű szervezet 10 államban, többek között Massachusettsben kezdeményezett tetőn elhelyezett napelemekre vonatkozó rendeleteket.

Egy környezetvédelmi érdekképviseleti csoport által kiadott jelentés azt állapította, meg, hogy egy ilyen rendelet Bay State (Massachusetts) területén 2,3 GW szolár kapacitás bővítést eredményezne 2045-ig. Ez csaknem megegyezik Massachusetts teljes eddig telepített kapacitásával, beleértve a közmű nagyságrendű szolár eszközöket, ami körülbelül 2,9 GW-t tesz ki.

Egy Boston közelében fekvő város már új kereskedelmi és több család otthonául szolgáló épületeket igényel, hogy legyen bennük tetőn elhelyezett napelem. A legutóbbi törvényhozói ülésszak során az állam Egyesített Telekommunikációs, Közmű- és Energiabizottsága (Joint Committee on Telecommunications, Utilities, and Energy) kedvező hangvételű jelentést adott a hasonló törvényről. Azonban a napelemekre vonatkozó törvényjavaslat még egyik házban sem jutott el a szavazásig.

Ajánlott tartalom

Radikálisan lecsökkent a napelemek megtérülése – pályázat is érkezett

Kevesebb, mint 7 hét és a napelemes pályázat újra kezdetét veszi.