Tovább dübörög a német napelem-telepítés

Németország élen jár a napenergia hasznosításában, és nagyon úgy tűnik, hogy továbbra sem tervez visszavenni a tempóból!

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Sőt már nem is a 2021-es tervekről, azok megvalósításáról beszélnek, hanem már a 2022-re kijelölték célokra is rálicitáltak. Az energiaéhes gazdaság kielégítése pedig a németek esetében a környezetszennyező erőművek kapacitásainak leépítésével csak a napelemek segítségével biztosítható.

A NÉMETEK RÁLICITÁLNAK KORÁBBI TERVEIKRE

Németország nemrégiben bejelentette, hogy a korábban 2022-re tervezett napelem-telepítési célokon túl további 4 GW kapacitást tervez kiépíteni. Így a német állam közel 6 GW napelemre írhat ki pályázatot a jövő évben. A korábbi tervek 1,9 GW-ról szóltak, melyek az új döntéssel háromszorosára emelkedtek. A most bejelentett kapacitásnövekedéssel körülbelül 2 GW-tal a talajra telepített projekteket, 2 GW-tal pedig a tetőn elhelyezett telepítéseket célozzák meg. Ezek mellett ki kell emelni, hogy 100 MW-nyi napelemteljesítmény allokálható az agrovoltaikus és vízen lebegő beruházásokhoz.

Németország koalíciós kormányát alkotó CDU/CSU és SPD pártok egyetéretenek abban, hogy az ország energiagazdaságát ki kell zöldíteni, és ehhez szükségszerűek a megújuló energiákkal kapcsolatos pályázatok. A napenergiához hasonlóan ennek érdekében támogatják a szélerőművek kapacitásának növelését is. A szélturbinák esetében is megnövelték a célszámokat, így 2022-ben 2,9 GW helyett 4 GW-nyi szélerőműparkot kívánnak kiépíteni. A német kormány azt is kijelentette, hogy a idei évben elmaradó, csúszó projekteket a kitűzött célokon felül jövőre be kell fejezni, írta a pv-magazine.com.

ADÓCSÖKKENÉS ÉS TÁROLÓKAPACITÁS-FEJLESZTÉS

A német pártok már abban is megegyeztek, hogy 2023-ban és 2024-ben adócsökkentést is végrehajtanak, mellyel közvetve Németország alternatív energiát ösztönző programját kívánják támogatni. Sőt akár idén és jövőre is mérséklődik az EEG adót kilowattóránként 0,065, illetve 0,060 euróra. A 2023-as évtől kezdődően csak a szén-dioxid kereskedelemből következően kilowattóránként további 0,015 eurós csökkenést terveznek. A tárolókapacitásokat is fejleszteni kívánja a kormánykoalíció. A beruházási kedv növeléséhez a pártok szabályozások átdolgozásával és üzemeltetési feltételek javításával kívánnak hozzájárulni.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.