Tovább dübörög a német napelem-telepítés

Németország élen jár a napenergia hasznosításában, és nagyon úgy tűnik, hogy továbbra sem tervez visszavenni a tempóból!

Sőt már nem is a 2021-es tervekről, azok megvalósításáról beszélnek, hanem már a 2022-re kijelölték célokra is rálicitáltak. Az energiaéhes gazdaság kielégítése pedig a németek esetében a környezetszennyező erőművek kapacitásainak leépítésével csak a napelemek segítségével biztosítható.

A NÉMETEK RÁLICITÁLNAK KORÁBBI TERVEIKRE

Németország nemrégiben bejelentette, hogy a korábban 2022-re tervezett napelem-telepítési célokon túl további 4 GW kapacitást tervez kiépíteni. Így a német állam közel 6 GW napelemre írhat ki pályázatot a jövő évben. A korábbi tervek 1,9 GW-ról szóltak, melyek az új döntéssel háromszorosára emelkedtek. A most bejelentett kapacitásnövekedéssel körülbelül 2 GW-tal a talajra telepített projekteket, 2 GW-tal pedig a tetőn elhelyezett telepítéseket célozzák meg. Ezek mellett ki kell emelni, hogy 100 MW-nyi napelemteljesítmény allokálható az agrovoltaikus és vízen lebegő beruházásokhoz.

Németország koalíciós kormányát alkotó CDU/CSU és SPD pártok egyetéretenek abban, hogy az ország energiagazdaságát ki kell zöldíteni, és ehhez szükségszerűek a megújuló energiákkal kapcsolatos pályázatok. A napenergiához hasonlóan ennek érdekében támogatják a szélerőművek kapacitásának növelését is. A szélturbinák esetében is megnövelték a célszámokat, így 2022-ben 2,9 GW helyett 4 GW-nyi szélerőműparkot kívánnak kiépíteni. A német kormány azt is kijelentette, hogy a idei évben elmaradó, csúszó projekteket a kitűzött célokon felül jövőre be kell fejezni, írta a pv-magazine.com.

ADÓCSÖKKENÉS ÉS TÁROLÓKAPACITÁS-FEJLESZTÉS

A német pártok már abban is megegyeztek, hogy 2023-ban és 2024-ben adócsökkentést is végrehajtanak, mellyel közvetve Németország alternatív energiát ösztönző programját kívánják támogatni. Sőt akár idén és jövőre is mérséklődik az EEG adót kilowattóránként 0,065, illetve 0,060 euróra. A 2023-as évtől kezdődően csak a szén-dioxid kereskedelemből következően kilowattóránként további 0,015 eurós csökkenést terveznek. A tárolókapacitásokat is fejleszteni kívánja a kormánykoalíció. A beruházási kedv növeléséhez a pártok szabályozások átdolgozásával és üzemeltetési feltételek javításával kívánnak hozzájárulni.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.