Tovább fejlesztik a geotermikus projektet

Egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően tovább fejlesztik a miskolci geotermikus projektet, így városunk adhatja az ország geotermikus energiavállalásának több mint 6,5 százalékát a jövőben.

A PannErgy Nyrt. leányvállalata, a Kuala Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül a „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című pályázati konstrukcióban a „Geotermia, szaktudás a gazdaság szolgálatában” című projekttel pályázott sikeresen. A projekt révén Miskolc belvárosának, illetve az Egyetemvárosnak a hőigényét elégítik ki majd geotermikus energiából származó hővel, jelenleg ezeket a területeket a Tatár utcai fűtőmű szolgálja ki.

A Miskolci Geotermikus Projekt második ütemének megvalósítását követően a távfűtési rendszerbe beadható geotermikus hőenergia – az Avasi hőkörzetbe való betápláláshoz képest – megduplázódhat. Így a 2010-től 2020-ig tartó időszakra előirányzott, a Nemzeti Cselekvési Tervben foglaltak szerinti, geotermikus energiából származó energiamennyiségnek – mintegy 12,2 millió GJ vállalásának – közel 6,57 százalékát biztosíthatja a teljes projekt. Az elnyert 1 milliárd forint összegű támogatás hozzájárul, hogy a társaság a mintegy 3 milliárd forint összköltségű beruházás megvalósításával, a megújuló energia részarányának emelésével tovább csökkentse Miskolc fosszilisenergia-függőségét. A beruházás jelentős széndioxid megtakarítást tud eredményezni, amely által a klímavédelmi célokhoz kapcsolódva az energiahatékonysági célokat is szolgálja, írja a minap.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.