Tovább nőtt a radioaktivitás Fukusima partjainál

Műgyantával permeteznék a japán hatóságok a fukusimai atomerőmű környékét, hogy megakadályozzák a radioaktív por szétszóródását és a szennyezett víz felszívódását. A partoknál tovább nőtt a tenger sugárszennyezettsége, és nőtt a természeti katasztrófa áldozatainak száma is.

Csütörtökre tovább nőtt a sugárszennyezés koncentrációja a fukusimai atomerőmű közelében a japán partoknál. A legfrissebb adatok szerint a tengervízben 4355-ször magasabb a radioaktív jód koncentrációja a megengedettnél.
A szennyezés a japán hatóságok szerint felveti az atomerőmű környékén létrehozott kiürített övezet kiterjesztésének szükségességét is. Jelenleg az erőmű húsz kilométeres körzetét evakuálták, harminc kilométeres körzetben pedig ajánlották az elköltözést. A kitelepítési zóna bővítését szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is javasolta.

 
A japán kormány helyi idő szerint csütörtök délután elvetette a zóna bővítését. “A kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést” – jelentette be Edano Jukio kabinetfőnök. A NAÜ az erőműtől negyven kilométerre lévő, hétezer lakosú Iitate kiörítését javasolta.
A földrengés és az azt követő szökőár során megsérült, az áramellátás kimaradása miatt pedig válságosra fordult helyzetű Fukusima Dai Icsi atomerőmű négy blokkját menthetetlennek vélik a japán hatóságok. A legfrissebb hírek szerint most már azon dolgoznak, hogy teljesen leszigeteljék a megsemmisült reaktorblokkokat, ennek érdekében 60 ezer liter műgyantát fognak szétpermetezni az épületek körüli talajra, hogy megakadályozzák a sugárszennyezett víz felszívódását. A különleges műgyantát általában az építőiparban használják, hogy a munkálatoknál megakadályozzák a por- és homokszemcsék terjengését a levegőben. Ezzel a módszerrel a fukusimai erőműnél a szakemberek szerint meg lehetne akadályozni, hogy az erőmű területén lévő romokra leülepedett radioaktív részecskék a légkörbe kerülve továbbterjedjenek.

 
Bár az atomkatasztrófa háttérbe szorította, folytatódik a földrengés és a cunami áldozatai utáni kutatás is. A hatóságok legfrissebb összesítése szerint a természeti katasztrófában legalább 11 417-en meghalltak, 16 273 személyt eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok 200 ezer, otthon nélkül maradt túlélőt helyeztek el 1900 átmeneti száláson.
A földrengés és a szökőár 18 ezer házat semmisített meg, 130 ezer épület szenvedett károkat.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.