Tovább növekedett a napelem kapacitás Németországban

Az újonnan telepített fotovoltaikus kapacitások az idei év első 10 hónapjában elérték a 3,33 GW-ot.

Decemberben a betáplálási tarifák újabb 1%-kal alacsonyabbak lesznek, és az 52 GW támogatási felső korlát közeleg, de most először fordult elő, hogy a betáplálási tarifák minden projekttípus esetében a 0,10 euró/kWó mérték alatt maradnak. A Bundesnetzagentur (Németország szövetségi hálózati ügynöksége) legfrissebb statisztikái szerint októberben 377,6 MW új fotovoltaikus kapacitást telepítettek az országban. Február óta ez a legmagasabb havi növekedés, és bő 90 MW-tal haladja meg a szeptemberben mért kapacitás bővítést. Ez a jelentős növekedés főként azoknak a talajra telepített fotovoltaikus projektnek köszönhető, amelyek az ország pályázatai kapcsán a múlt hónapban kapcsolódtak a hálózathoz. Az ügynökség listáján 28 napelem erőmű szerepel, összesen 105 MW kapacitással. A pályázatok keretein kívül körülbelül az előző hónapi szintnek megfelelő mennyiségű, 265 MW kapacitást fejlesztettek.

A legfeljebb 750 kW-os, talajra telepített napelem erőművek körülbelül 26,3 MW-ot tesznek ki az összesen belül. A bérlői fotovoltaikus elektromos áram rendszerekre pályázók helyzete változatlan marad, 49 fotovoltaikus rendszer működik, amelyek októberben csatlakoztak a hálózathoz, együttesen kicsivel haladják meg az 1 MW-ot. Németország szövetségi hálózati ügynöksége felé idén körülbelül 10,6 MW bérlői elektromos áram rendszerről érkezett jelentés. Az ügynökség adatai között szerepel 300 olyan napelemes rendszer is, amelyhez nem igényeltek állami támogatást. Ezek valószínűleg kisméretű szolár rendszerek, például erkélyen elhelyezett modulok, és többségük 1 kW alatti kapacitással rendelkezik. De ezek közül három projekt kapacitása 1 MW fölötti, összesen meghaladja a 4 MW-ot.

Ebben az évben a Bundesnetzagentur 3,34 GW-nyi új fotovoltaikus rendszert regisztrált, ezek kapacitása október végén 49,27 GW-ot tett ki. Az 52 GW felé vezető úton a legfeljebb 750 kW-os telepítésekre érvényes betáplálási tarifák hamarosan lejárnak, a Németország megújuló energia törvényében („EEG”) meghatározottak szerint. Bár a kormánypártok részéről határozott szándék mutatkozik ennek a kapacitásbeli felső határnak az eltörlésére, ennek az időpontja még nem tisztázott. Sok szakértő szerint az időzítés létfontosságú. A befektetők körében hónapról hónapra fokozódik a bizonytalanság, mivel nem biztosak abban, hogy napelemes rendszereikhez jár-e majd betáplálási tarifa. A Német Napenergia Társaság becslései szerint a felső határt 2020 júniusa körül érhetik el. Ha az idei év végéig nem törlik el, akkor áprilisban vagy májusban kerülhet rá sor, ez esetben a piaci szereplők valószínűleg megpróbálják a lehető leggyorsabban befejezni a telepítéseket, hogy biztosítsák a támogatást befektetéseikhez. Decemberben a betáplálási tarifák újabb 1%-kal lesznek alacsonyabbak a legfeljebb 750 kW-os telepítésekre vonatkozóan. Ez lesz az első alkalom, amikor a betáplálási tarifák minden rendszer esetében a 0,10 euró /kWó szint alá kerülnek. A rendszer méretétől függően ez 0,0997/kWó és 0,0688/kWó közötti összeg lehet, írta az mnnsz.hu. 

Ajánlott tartalom

Tudományos sokk: az otthoni munka radikálisan átalakította az energiafelhasználást

Ha a napelemes háztartásokban nőne az otthoni munkavégzés, az egyenletesebb energiafogyasztást eredményezhetne.