Tovább növekedhet a nyári villamos energia csúcsterhelés

A MEKH folyamatosan ellenőrzi az erőművek felkészültségét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján a keddi napon 125 GWh villamos energiát fogyasztott az ország. A MEKH az ellátásbiztonság érdekében minden évben figyelemmel kíséri az engedélyesek felkészültségét, az erőművek tüzelőanyag készletezését, illetve a határkeresztező kapacitásokat. Tavaly a nyári időszakban mért legnagyobb napi villamosenergia-fogyasztás csupán 6,1 százalékkal maradt el a téli időszakban regisztrált legnagyobb értéktől.

A keddi napon közel 10 fokkal volt melegebb, mint az ilyenkor szokásos. Ezen a napon 125 GWh volt a bruttó villamosenergia-fogyasztás. A tavalyi évben a téli legnagyobb napi villamosenergia-fogyasztás 139 GWh volt, amelytől csupán 9 GWh-val maradt el a nyári legnagyobb napi villamos energiafogyasztás 130 GWh-s értéke. A klímaberendezések elterjedése, a nyári csúcsterhelés növekedése a villamosenergia-ellátásban részt vevő engedélyesek működését is befolyásolja. Emiatt szükséges a téli időszakot követő karbantartási munkálatok átütemezése. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az ellátásbiztonság érdekében minden évben figyelemmel kíséri és értékeli az engedélyesek felkészültségét. A MEKH vizsgálja az éves tervezett karbantartások, fejlesztések végrehajtását, az erőművek tüzelőanyag készleteinek rendelkezésre állását, illetve a határkeresztező kapacitásokat.

Mindezek mellett összességében a tavalyi évben csökkent a villamosenergia-felhasználás hazánkban, amelyet az egyetemes szolgáltatásban vételezők fogyasztásának csökkenése eredményez. 2012-ben összesen 33 703 GWh volt a villamosenergia-felhasználás: az egyetemes szolgáltatásban résztvevők fogyasztása 7,9 százalékkal, 1 030 GWh-val csökkent a 2011. évhez képest, míg a szabadpiaci kereskedelemben vételezett energia mennyisége kis mértékben nőtt.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.